İran: UAEK'yle işbirliğimiz devam ediyor

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, nükleer enerji konusunda uluslararası hukukun kendilerine verdiği haklar doğrultusunda kurumla işbirliğini sürdüreceklerini bildirdi.

Yayınlanma: 20.02.2009 - 08:28
Abone Ol google-news

İran devlet televizyonunun haberine göre İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, UAEK'nın son raporuna ilişkin olarak, "Dünkü raporda belirtildiği gibi, UAEK ile işbirliğimiz program dahilinde aralıksız ve tam olarak devam ediyor" dedi.

Rapordaki, "İran, uranyum zenginleştirmeyi askıya almış değil ve nükleer tesislerde ani denetimleri öngören ek protokolü uygulamıyor" ifadesini de değerlendiren Sultaniye şunları söyledi:
"Bunlar yeni bir şey değil. Ek protokolü 2,5 yıl gönüllü olarak uyguladık. Ancak dosyamızı BM Güvenlik Konseyine göndererek büyük hata yaptılar. Bunun üzerine ek protokolü uygulamaktan vazgeçtik. Bu konuda cevap verecek taraf, buna sebep olanlardır."

Sultaniye, nükleer tesislerdeki UAEK kameralarının 24 saat çalıştığını ve denetçilerin hiçbir engelle karşılaşmadan nükleer tesislerde incelemelerde bulunduğunu kaydetti.
"BM Güvenlik Konseyinin hukuki temelden yoksun olarak İran'ın nükleer enerji programına müdahale ettiğini" belirten Sultaniye, "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) ve UAEK'nın öngördüğü yasalar ve haklar doğrultusundaki taahhütlerimizi yerine getiriyoruz" ifadesini kullandı.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei dünkü raporunda da, "Tahran yönetiminden nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili güven artırmaya yönelik önlemleri uygulamasını ve daha şeffaf olmasını" istemişti.

El Baradei, 19 Kasım 2008'deki raporunda da, "İran'dan nükleer enerji programının askeri amaçlı olduğu yönündeki iddialara cevap vermesini ve bu konuda uluslararası kamuoyunu ikna edecek ve güven verecek adımlar atmasını" talep etmişti.

UAEK üyesi 35 ülke ile BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan raporun, 2 Mart'ta yapılması planlanan UAEK genel kurulu toplantısında da değerlendirileceği ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon