İşçi hesaba inanamadı

Her yıl bir sunum yaparak asgari geçim ücreti ya da gıda harcaması verisini açıklayan TÜİK’in bu hesabı neye göre yaptığı özellikle işçiler tarafından anlaşılamadı.

Yayınlanma: 19.12.2019 - 02:00
İşçi hesaba inanamadı
Abone Ol google-news

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na ağır işlerde çalışan bir işçinin ihtiyaç duyacağı aylık ortalama harcama tutarını 2 bin 331 lira olarak bildiren TÜİK tepki çekti.  

TÜİK’e tepki gösterenlerin başında asgari ücretli işçiler geliyor. Asgari ücretliler açıklanan rakamın yine TÜİK tarafından hesaplanan enflasyonun çok altında kaldığına işaret ediyor. TÜİK’in kasım ayı enflasyon rakamlarına göre, bir önceki yılın aralık ayına kıyasla değişim oranı yüzde 11.01. Bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 10.56. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 15.87. Buna karşın TÜİK, komisyona yaptığı sunumda ağır işlerde çalışan bir işçinin geçim maliyetinde geçen yılın kasım ayına göre sadece yüzde 5.31’lik artış yaptı. 

TÜİK geçen yıl komisyona 2 bin 213.40 TL rakamını sunmuştu. Komisyonda işçileri temsil eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TÜİK’in sunumunun ardından toplantıda eleştirilerini dile getirdi. Irgat, gazetemize yaptığı açıklamada da, “Bu kadar enflasyon olmuş, alım gücü düşmüş, TÜİK’in açıkladığı rakama inanamadım” dedi. TÜİK’in güvenilirliğinin kalmadığına işaret eden Irgat, “Geçen yıla göre yüzde 5.31 artış yapmışlar. Oysa enflasyon ortada. İşveren tarafı zaten TÜİK’in hesap yapmasını istemiyordu. Buna karşın hükümet ve bizim talebimiz ile rakamlar komisyona sunuldu. Ancak dağ fare doğurdu” diye konuştu. Irgat, DİSK ve Hak-İş ile görüşeceklerini, gelinen durumu onlara da aktaracaklarını söyledi. Türk-İş’in araştırmasına göre bir kişinin aylık yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğuna işaret eden Irgat, “Bu rakam ezbere çıkan bir rakam değil. Bizim araştırmamız sonucunda bulduğumuz bir rakam. TÜİK bu hesabı neye göre yapıyor anlayabilmiş değiliz” değerlendirmesini yaptı. 

MAKAS BİRDEN AÇILDI!

Bu arada geçen yıllarda bir işçinin aylık yaşam maliyeti konusunda Türk-İş ile TÜİK’in hesaplamaları hep birbirine yakın olurdu. Bu yıl ise makasın çok açılması dikkat çekti. 

TÜİK NEREDEN ALIŞVERİŞ YAPIYOR?

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK’in Asgari Ücret Tespit Komisyonuna verdiği rakamlarda, işçilerin yaşam maliyetlerinin sadece yüzde 5.3 arttığı iddiasına tepki gösterdi.

2020 asgari ücretinin tespit sürecinde TÜİK’in bir skandala imza attığını belirten Arzu Çerkezoğlu, “TÜİK’in iki hafta önce açıkladığı yıllık enflasyon oranı yüzde 10.53, ortalama enflasyon 15.87’dir. TÜİK’in yine iki hafta önce açıkladığı bir yıllık gıda enflasyonu yüzde 8.89, ortalama gıda enflasyonu yüzde 20.76’dır. Baskılanmış ve iyimser resmi enflasyon oranının bile yüzde 10’un üstünde olduğu bir ortamda işçilerin asgari yaşam maliyetlerinin sadece yüzde 5.3 arttığını iddia etmek akıldışıdır” dedi.

Çerkezoğlu asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını ve AGİ hariç net 3 bin 200 liraya yükseltilmesini istedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler