İspanyol Podemos heyetinden Cumhuriyet'e destek ziyareti: Yanınızdayız

İspanya ’da eşitsizlik ve yolsuzluklara karşı 2011- 2012 protestolarından sonra kurulan ve ülkenin üçüncü büyük partisi haline gelen Podemos’tan (Yapabiliriz) bir heyet gazetemizi ziyaret ederek, dayanışma duygularını iletti.

Yayınlanma: 09.09.2017 - 22:16
Abone Ol google-news

İspanya’da eşitsizlik ve yolsuzluklara karşı 2011-2012 protestolarından sonra kurulan ve kısa sürede ülkesinin üçüncü büyük partisi haline gelen Podemos’tan (Yapabiliriz) bir heyet gazetemizi ziyaret ederek, yarın Silivri’de görülecek dava öncesinde destek ve dayanışma duygularını iletti. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ve Cumhuriyet davası kapsamında 9 ay tutuklu kalan avukatımız Bülent Utku’yla görüşen heyette, Podemos adına Avrupa Parlamentosu Milletvekili Miguel Urban, İspanya Parlamentosu Milletvekili Antón Gómez- Reino, Podemos Uluslararası Masa Üyesi David Perejil, Podemos Avrupa Masası üyesi Amelia Martínez Lobo yer aldı. Türkiye’yi ziyaret eden ilk Podemos heyeti olduklarını ifade eden Perejil, ziyaretlerinin iki nedeni olduğunu belirterek “Birincisi, özellikle darbe girişimi ve referandumdan sonra Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik baskıları gözlemlemek. Bu bizim için çok önemli çünkü Türkiye’de özellikle iktidardan bağımsız gazetecilere ve çeşitli kesimlere yönelik büyük bir baskı olduğunu biliyoruz. Cumhuriyet’in davasını da çok önem vererek takip ediyoruz. 11 Eylül’deki dava öncesinde İspanya Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu’nda ne yapabileceğimizi öğrenmek istiyoruz” dedi.

İspanya’daki tutuklular

Ziyaretlerinin bir başka nedeninin İspanya’da halihazırda Türkiye hükümetinin talebi nedeniyle soruşturulan iki gazeteci olduğunu belirten Perejil, “Bunlardan biri İsveç-Türkiye çifte yurttaşı olan Hamza Yalçın diğeri de Almanya-Türkiye çifte yurttaşı olan Doğan Akhanlı... Her ikisi de Türkiye’nin interpol üzerinden çıkardığı arama kararı nedeniyle baskı altında ve ikisine yönelik suçlama da ‘terörizm’. Biz Türkiye’nin ‘terörizm’ suçlamasını ne kadar kolay kullanabildiğini biliyoruz. Almanya güçlü bir devlet olduğu için Angela Merkel’in doğrudan telefonuyla Akhanlı serbest bırakıldı ama İspanya’yı terk etmesi yasaklandı. Yalçın ise halen cezaevinde tutuluyor. Bu kişiler için ne yapabileceğimizi öğrenmek ve salıverilmeleri için başlattığımız mektup kampanyasına sizi de davet etmek ziyaretimizin diğer nedeni. Çünkü bir AB üyesi olan İspanya’nın Türkiye nedeniyle böyle bir uygulamaya başvurması bizim için çok önemli bir mesele” diye konuştu.

Baskıları anlatacağız

Cumhuriyet davasındaki hukuksuzlukları anlatan Orhan Erinç ve Bülent Utku da Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün mevcut durumuna dair Podemos heyetine bilgi verdi. Heyet adına konuşan milletvekili Gomez-Reino, Türkiye’ye gelmeden önce Türkiye’deki durumla ilgili kaygılı olduklarını burada yaptıkları temaslardan sonra ise bu kaygılarının daha da arttığını belirterek ülkelerine döndüklerinde Cumhuriyet’e yönelik baskıları hem yerel, hem ulusal, hem de Avrupa ölçeğinde dile getireceklerini vurguladı. Orhan Erinç de dayanışma ziyareti için teşekkür ederek “Bu tür destekler bizim dayanma gücümüzü artırıyor” dedi. Bülent Utku ise “İspanya’da Podemos gibi bir sol partinin varlığı bizim için bir sevinç kaynağı, Cumhuriyet orada tutuklu bulunan Türkiyeli gazeteciler için de elinden geleni yapmaya devam etmekten mutluluk duyacaktır” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon