İsrail ile işler tıkırında... Doğalgaz boru hattı anlaşması yıl sonuna kadar imzalanacak

İsrail enerji Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 22. Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da bir araya geldi

Yayınlanma: 13.07.2017 - 10:06
Abone Ol google-news

 

İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile iki ülke arasındaki doğalgaz boru hattının inşa sürecini görüştüklerini belirterek, “Dört tur görüşmenin ardından, aramızdaki görüşmeleri hızlandırmaya ve bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya karar verdik” şeklinde konuştu.

KUZEY DENİZİ’NİN YERİNE

22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Bakanlar Oturumu’nda konuşan Steinitz, enerjinin Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi sürecinde önemli bir simge olduğunu söyledi. Batı Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını Rusya ve Kuzey Denizi’ndeki kaynaklardan karşıladığını ve Kuzey Denizi’ndeki kaynakların ise tükenme aşamasına geldiğini dile getiren İsrail Enerji Bakanı, bu gelişmeler ışığında Doğu Akdeniz’deki keşiflerin öneminin arttığını savundu. Steinitz, “Önümüzdeki süreçte Kuzey Denizi’ndeki kaynakların yerini Doğu Akdeniz’in alacağına inanıyoruz. Avrupa,  Doğu Akdeniz’den doğalgaz alacak ve bu bölge güvenilir bir kaynak haline gelecek” dedi.

İki önemli boru hattı projesiyle ilgili yoğun görüşmeler yürüttüklerini dile getiren Steinitz, “Bunlardan biri Türkiye. Hem Türkiye’nin iç tüketimi, hem de Avrupa’ya doğalgaz iletim için İsrail’den Türkiye’ye uzanan bir boru hattı döşemek istiyoruz. Diğeri ise Güney Kıbrıs ve Yunanistan bağlantısıyla İtalya’ya uzanacak olan boru hattı. İtalyan hükümeti, bu projenin kendileri için en yüksek öncelikli projelerden biri olduğunu açıkladı. Bizim önceliğimizi sorarsanız, ben iki projeyi de çok önemli görüyorum” dedi. Bu yıl sonundan önce Türkiye ile İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya çalışmaya karar verdiklerini söyleyen Steinitz, “Umarım, Sayın Albayrak, bu yıl sonuna kadar İsrail’e bu görüşmelerin hızlanmasını ve anlaşmanın tamamlanmasını sağlayacak bir ziyarette bulunur” dedi. Steinitz, görüşme için net bir tarih belirlenmediğini aktardı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler