İşsiz futbolcular kampı

Futbolcular hiç işsiz kalır mı? Elbette kalır. Peki sözleşmesiz, kulüpsüz futbolcu yazın ne yapar? Tatile çıkıp kısmetini mi bekler? Bu yıla kadar öyleydi Türkiye’de. Ama bu yaz bir yenilik var. Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği Avrupa’daki gibi sözleşmesiz oyuncular için kamp açtı. Bu ilginç kampın bir gününü yakından takip ettik.

Yayınlanma: 05.07.2015 - 15:28
Abone Ol google-news

İstanbul’un merkezine 30 kilometre mesafede, Riva köyü yakınlarında Türkiye Futbol Federasyonu Hasan Doğan tesislerindeyiz. Saat henüz 10.00 ama 30 dereceye varan bir sıcaklık var. 24 futbolcu güneşin altında sıkı bir antrenman yapıyor. Top sürme, çalım, paslaşma… Antrenörden talimatlar geliyor. 25 dakika sonra antrenmanı yöneten Bülent Korkmaz’ın işaretiyle su molası veriliyor neyse ki… Şakaklarından şıpır şıpır ter damlayarak hemen saha kenarına yöneliyorlar… Su şişeleri elde ele geçiyor…

Bu herhangi bir kulüp ya da futbolcu takımı antrenmanı değil. Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği’nin (TPFD) sözleşmesiz futbolcular için düzenlendiği ilk kamp. Türkiye’de bu niteliği taşıyan bu kampta Süper Lig’den hiç futbolcu yok, buna karşılık 1. lig, 2. lig ve 3. ligden toplam 24 oyuncu var. 22 Haziran’dan itibaren gelen başvuruların neredeyse tamamı değerlendirilmiş. Sadece sözleşmesiz oyuncu kriterine uymayan birkaç kişinin başvurusu geri çevrilmiş. Kamp iki ayrı dönemden oluşuyor: 29 Haziran-10 Temmuz arasındaki ilk dönemin ana teması fizik kondisyon ve dayanıklılık. Temmuzdaki ikinci kamp dönemiyse daha çok teknik, taktik ve beceri üzerine odaklanacak.

Kampın sorumlu teknik direktörü Bülent Korkmaz (47) yaz aylarını kulüpsüz ya da kadro dışında geçiren futbolcuların halinden iyi anlıyor: “1999’da benim de başıma geldi benzer bir durum. O zaman Galatasaray’da kadro dışı kalmıştım. Ben çok disiplinli bir sporcu olduğum için fiziksel formumu korumuştum. Ama genelde bu durumdaki oyuncular için üç ihtimal var: Kendi başına çalışmak, bir özel antrenör tutmak ya da en kötüsü yan gelip yatmak. Şimdi bu kamptan geçen oyuncuları muhtemel yeni kulüplerine fizik kondisyon açısından hazır halde yollayacağız.” Korkmaz’a göre TPFD kampının bir önemli artısı takım halinde çalışmaktan geçiyor. “Kendi başınıza ne kadar antrenman yaparsanız yapın bir takımla beraber çalışmanın yerini tutamaz. Buradaki 11 günde kahvaltıdan idmana kadar her etkinliği birlikte yapacaklar. Ayrıca gelecek hafta bir de hazırlık maçı yapacağız. Tüm oyuncuları orada deneyeceğiz.”

SAKATLIK VARSA DOKTOR YETİŞİR

Bu arada oyunculardan biri, geçen sezonu Bursa Nilüferspor’da tamamlayan orta saha oyuncusu Erman Ertem (27) baldırını tutarak kenara doğru yöneliyor. Devreye hemen kampın spor hekimi Asım Baykan giriyor. Aynı zamanda Ümit Milli Takım doktoru da olan Baykan, Erman’ı saha kenarında yere yatırıp elle muayene ediyor. “Ne zaman sakatlandın? Ne kadar süre tedavi gördün? Burada ağrı var mı?” Durum pek parlak değil, Erman antrenmanın geri kalanında saha kenarında düz koşu yapıyor. Sonrasında fizyoterapist İbrahim Yalçın’la bazı güçlendirme hareketleriyle sabahı tamamlayacak.

TAKIMSIZ KALAN KALECİNİN İŞİ ZOR

Diğer oyuncular pas ve top kapma çalışmasına devam ederken kadrodaki üç kaleci, antrenör Nezihi Boloğlu yönetiminde sahanın bir köşesinde ayrı program uyguluyor. Ne de olsa kaleci antrenmanı saha oyuncularından farklı. Üç kaleciden Recep Biler (34) bundan 10 sezon önce Fenerbahçe’de forma giymiş çok tecrübeli bir oyuncu: “Geçen sezonum biraz sorunlu geçti. Yaz transfer sezonunun son günü Yeni Turgutluspor’la anlaştım, devre arası oradan ayrılıp bu sefer gece yarısı son dakikada Giresunspor’a imza attım. Ama iki kulüpte de ödemelerde aksama çıktı. Şimdilik kulübüm yok. Yaz aylarını kulüpsüz geçirmek bir kaleci için daha zor. Kendi başıma ne kadar idman yaparsam yapayım takımla çalışmak gibi değil. Ayrıca boğazımı tutamadığım zaman kilomu biraz kaçırıyorum. Bunu dizginlememde de katkısı olacak bu kampın” Nezihi Boloğlu da takımsız kalecinin işinin daha zor olduğu kanısında: “Bugün kalecinin özel antrenman yapması şart. Bunu da tek başına yapması çok zor. Burada onlara en iyi antrenman koşullarını sağlıyoruz.”

Bir saat 15 dakikalık sabah antrenmanının son bölümünde oyuncular sahanın etrafında düz koşu yapıyor. Bülent Korkmaz açma ve gerdirme hareketleriyle antrenmanın bitmesi talimatını verip tüm futbolcuları odalarına yolluyor.

 

BAŞVURUYU E-MAIL’LE YAPTILAR

Antrenmandan sonra duşlar alınıyor ve kısa bir dinlenmeden sonra tüm futbolcular birer ikişer TFF tesislerindeki yemek salonuna geliyor. Futbolcular zengin açık büfeden yemeklerini seçip onlara hazırlanmış büyük masaya oturuyorlar. Yemek öncesi sohbette kampa nasıl başvurduğunu anlatıyor Muhammed Baltacı (23). Geçen sezon Çorluspor’da oynadıktan sonra sözleşmesi biten Muhammed TFF internet sitesi ve gazeteler sayesinde kamptan haberdar olmuş: “İnternetteki formu doldurup mail attım. 4-5 gün sonra olumlu yanıt geldi. Geçen pazar da kampa katılmak için İstanbul’a geldim. Doğrusu ortamdan çok memnnum. 2011’de takımsız kalmıştım. Tatilde sabahları kendi başıma idman yapsam da bir takımla çalışmanın yerini hiç tutmamıştı.”

Geçen sezon 3. ligde, İstanbul’un köklü kulüplerinden Üsküdar Anadolu’da oynayan sol açık Gürkan Utkan da (20) Muhammed’le İstanbul’a gelirken feribotta tanışmış, kampta da oda arkadaşı olmuşlar. “Ben ilk kez bir yazı takımsız geçiriyorum. Pek alışık olduğum bir durum değil. Bu kamp sayesinde yazın antrenmansız kalmayacağım.” Arkadaşlarına göre daha tecrübeli Ali Kafadar da (28) 3. ligde Güngörenspor’da oynadıktan sonra sözleşmesiz kalmış bu yaz. “Burada özellikle fiziki şartlardan çok memnunum. Belki hiçbir kulüpte bulamayacağımız olanaklar mevcut.” Yemekten sonra futbolcular kafeteryada çay ve kahvelerini içip kısa bir sohbetten sonra odalarının yolunu tutup dinlenmeye çekiliyor. TFF Hasan Doğan Kamp Tesisleri’ndeki odalarda 5 yıldızlı otel konforu var. 18.00’deki günün ikinci antrenmanına kadar belki biraz televizyon izleyip uyuyacak tüm futbolcular.

 

ÜÇ BAŞLIKTA SEMİNERLER DE VAR

12 günlük kamp sadece sahadaki antrenmanlardan da ibaret değil. Sahada tek antrenman yapılan günler psikoloji, hukuk ve iletişim konularında birer de seminer alacaklar. TPFD yönetim kurulu üyesi ve kamp koordinatörü eski milli futbolcu Alpay Özalan’a göre böylece sorumluluklarını genişletecekler. “İngiltere’de oynadığım dönemde oradaki PFA’nın ne kadar etkin olduğunu bizzat gördüm. İngiliz veya diğer ülkelerden her futbolcu PFA üyesiydi. Her konuda etkin bilgiler veriyorlardı futbolculara. Biz de dernek olarak her açıdan futbolcuları bilinçlendirmek istiyoruz. Türkiye’de özellikle alt liglerdeki oyuncular birçok konuda başvuracak merci bulamıyor. Bu sebeple bu kamp her açıdan bir deneme niteliği taşıyor. Gelecek yıl başvuruların artmasını bekliyoruz.” Peki kamp sonunda ne olacak? Bülent Kormaz oyuncular hakkında bilgi talep eden kulüp veya antrenörlere rapor vereceklerini anlatıyor. Kamp sırasında teklif alan futbolcuya zaten görüşme yapması için izin veriliyor. Hatta Anıt Şengüler (24) daha kampın ilk günü teklif alınca apar topar Ankara’ya gitmiş. Bu kadar da değil: Kamp sonrası her futbolcuya iki haftalık bireysel antrenman programı da verecekler. Yani her futbolcu elinde bir antrenman programıyla ayrılacak.

23 YILLIK DERNEK İKİ AYDA ATAĞA KALKTI
Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği profesyonel futbolcuları temsil eden en büyük örgüt. 1992’de kurulmasına karşın bu yıla kadar kariyerine devam eden futbolcuları hakları için etkili bir girişim yapmış değildi. Ta ki bu yıl nisanda yeni yönetim kurulu iş başına gelene kadar. 1990’lar ve 2000’lerde Türk futbolunda damga vurmuş milli futbolculardan Hakan Ünsal dernek başkanı olurken Tanju Çolak, Alpay Özalan, Bülent Korkmaz, Recep Çetin, Ogün Temizkanoğlu, Soner Tolungüç, Tayfur Havutçu, Tolunay Kafkas, Tümer Metin ve Ümit Davala da yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Yeni yönetimle birlikte TPFD’nin kurumsal kimliğini yeniden tanımlandı, üye sayısını artırmak için çalışmalar hızlandı. Başkan Hakan Ünsal da Avrupa’daki gibi sözleşmesiz oyuncu kampı düzenleyerek bir ilki yaptıklarını anlatıyor: “Bu yıla kadar ihmal edilmiş bir uygulamaydı. İki ay gibi kısa bir sürede bu kampı planlayıp hayata geçirdik. Bu konuda tesislerini açarak bize destek olan TFF’ye teşekkür ederiz. Onların sayesinde futbolcular dünya çapındaki bir tesiste kamp yapma olanağına kavuştu.”

AVRUPA’DA TURNUVASI DA VAR

Avrupa’daki oyuncu birlikleri sözleşmesiz oyuncular için yıllardır kamp organize ediyor. Örneğin Fransa’daki futbolcular birliği UNFP’nin bu yılki kampı 23 Haziran’da başladı. 1 Ağustos’a kadar kampta kalacak oyuncular yedi de hazırlık maçı yapacak. Dünya Futbolcular Birliği FIFPRO da 10 yıldır Avrupa’da ve Amerika’da sözleşmesiz oyuncular turnuvası organize ediyor. Bu yılki turnuvaya 16 ülkenin futbolcu birliklerinin takımları katılacak. Turnuvanın yarı finalleri ve finali 16-18 Temmuz’da Hollanda’nın Rijnsburg şehrinde oynanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler