İstanbul 3. Bölge... AKP’nin kaderini HDP belirleyecek

İktidar partisinin yıpranmış olması ve HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı seçimlerin kaderini belirleyeceğe benziyor. Basın gibi halk da barajı konuşuyor.

Yayınlanma: 06.06.2015 - 00:11
Abone Ol google-news

Genel seçimlerde bu yıl milletvekilliği sayısı artan 3. bölgede seçim çalışmaları kıyasıya yaşandı. İktidar partisinde yolsuzluk iddialarının ardından bakanların yargılanmadan aklanması ve ekonomik geliri düşük ilçelerde yaşanan işsizlik sorunu bölgede sürpriz yaşanabileceğini gösteriyor. CHP’nin ekonomik politikaları ve HDP’nin barajı aşma ihtimali AKP’yi zorlarken, MHP’nin de oylarını artırdığı gözleniyor.

Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Güngören, Küçükçekmece ve Silivri İstanbul’un 3. bölgesindeki seçim çevreleri... AKP bölgede seçimlere Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Mustafa Şentop, Özlem Zengin, Feyzullah Kıyıklık, Mehmet Muş, Mehmet Doğan Kubat, gazeteci Tülay Kaynarca, sanatçı Uğur Işılak ve gazeteci Mahmut Övür gibi isimlerle giriyor. CHP ise Bihlun Tamaylıgil, İlhan Cihaner, Engin Altay, Erdoğan Toprak ve Eren Erdem gibi isimlerle hem oyunu korumaya hem de daha muhafazakar seçmenden oy alarak milletvekili sayısını artırma peşinde. Barajı aşması halinde bölgede HDP’nin büyük bir sürprize imza atması bekleniyor.

Alevi ve Kürtlerin oylarını almak amacıyla Pervin Buldan, Garabet Paylan, Levent Tüzel ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu’nun isimlerini ön sıralara koyan HDP, barajı aşması halinde AKP’den en az 3 milletvekili götürecek gibi gözüküyor. MHP’nin Meral Akşener, Atilla Kaya ve İsmail Faruk Aksu ile 3 milletvekiliğini korumasına kesin gözüyle bakılırken, AKP’den ve özellikle yeni oy kullanacak seçmenlerden alacağı oylarla bir milletvekilliği daha kazanabileceği beklentisi de yüksek.

CHP İstanbul milletvekili adayı İlhan Cihaner Şirinevler Meydanı’nda vatandaşlara seçim vaatlerini anlattı.

Beklentiler değişiyor

Sahil kesiminde yaşayan ve gelir düzeyi daha iyi konumdaki yurttaşlar ülkedeki kutuplaşmadan rahatsızlıklarını dile getirirken, gecekondu kesimlerinde yaşayan yurttaşların beklentisi ise işsizlik ve geçim sıkıntısı. CHP’li seçmenin yoğun olarak yaşadığı Bakırköy’de partinin bu dönemde ortaya koymuş olduğu ekonomik politikaların ses getirdiğini ve emekliler ile gençler üzerindeki etkili politikaların oy oranını artıracağı belirtiliyor. Partilerin tanıtımlarını yapmak amacıyla sokaklarda kurulan seçim standlarına baktığımız zaman iktidar partisine olan ilginin azlığı gözlerden kaçmıyor. Bakırköy’de konuştuğumuz yurttaşlar, AKP’nin baskıcı ve kutuplaştırıcı dilinin son bulması için seçmenlerin farklı tercihlere kayabileceğini söylerken, özellikle Suriyeli sığınmacıların bölgenin her yerine yayılmasının tehlikeli boyutlara vardığını belirtiyor. Yurttaşlar, bölgede HDP’nin oy oranın da belirleyici olacağına dikkat çekerken, MHP’nin de geçtiğimiz seçimlere göre 1 milletvekili fazla çıkarabileceğini söylüyor.

İşsizlik en büyük sorun

Bağcılar, Güngören ve Bahçelievler gibi AKP’nin kalesinde tepkiler olmasına karşın iktidar partisi birinci parti olarak gözüküyor.

Burada yaşayan yurttaşların bazılarında CHP’nin ekonomik politikaları karşılık bulmuş olmasına karşı yine de bir karamsarlık söz konusu. Bağcılar’da AKP’ye oy veren Kürt seçmenler, iktidar partisinin çözüm sürecine ilişkin söylemleri ve yolsuzluk iddialarının ardından bu yıl büyük oranda HDP’ye oy vereceğini söylüyor.

Bölgedeki en büyük sorunun işsizlik olduğunun altını çizen yurttaşlar, kaçak çalışan yabancı işçiler nedeniyle iş bulamadıklarından yakınıyor. Günlük 15-20 liraya çalışan yabancı kaçak işçiler nedeniyle iş bulamayan kesimin iktidar partisine mutlaka bir tepki göstereceğini söyleyen yurttaşlar, muhafazakar seçmenin içinden Milli İttifak ve MHP’ye de bir kısım oyun gideceğini belirtiyor.

İlçelerde yaptığımız izlenimler sonucunda iktidar partisinin yıpranmış olması ve HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı seçimlerin kaderini belirleyeceğe benziyor.

Tıpkı basın dünyası gibi halk da barajı konuşuyor. Geçtiğimiz seçimlerde 15 milletvekili çıkaran AKP’nin bu seçimde HDP’nin barajı aşması halinde en çok 11-12 milletvekili çıkaracağı belirtiliyor. Yurttaşların seçim sonuçlarının üzerine karşımıza şu tablo çıkıyor: “AKP 12, CHP 11, HDP 4, MHP 4...”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler