İşte İslam Çay Ocağı

Suruç’ta 32 kişinin öldüğü canlı bomba eylemini gerçekleştirdiği belirtilen Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün Adıyaman’da bir süre işlettiği İslam Çay Ocağı şu anda bir reklam şirketi. Binanın camlarında çay ocağından kalma ayetler yer alıyor. Esnaf, Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder ile Alagöz’ü burada birlikte gördüklerini söylüyor.

Yayınlanma: 22.07.2015 - 22:01
Abone Ol google-news

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 32 kişinin öldüğü canlı bomba eylemini gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün Adıyaman’da işlettiği, daha sonra belediye tarafından kapatılan İslam Çay Ocağı’nı Cumhuriyet buldu. Şu an bir reklam şirketinin bulunduğu işyerinin camlarında çay ocağından kalma Kuran ayetleri yer alıyor. İki katlı dükkanın içinde mescit olarak kullanıldığı belirtilen bölümde, IŞİD’in amblemi göze çarpıyor. Geçen Kurban Bayramı’nda açılan çay ocağına günde 40-50 kişinin geldiği, özellikle cuma namazlarının burada toplu kılındığı öğrenildi. Esnaf, polisin 7 gün 24 saat burayı izlediğini söyledi. Esnaf, Abdurrahman Alagöz ile Diyarbakır’daki HDP mitinginde 4 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı yapan Orhan Gönder’i de burada beraber gördüklerini belirtiyor.

Adıyaman, dindar bir kent olarak biliniyor. Son seçimde AKP 4 milletvekili çıkarırken, bir milletvekili ise HDP aldı. Kentte Türk, Kürt ve Alevi nüfus dikkat çekiyor. Ancak muhafazakar kesimin oranı daha fazla.

 

Tarikatların etkinliği

Özellikle Menzil ve Nakşibendi tarikatı Adıyaman’da oldukça etkin. Kentin ana caddelerinde çarşaflı, türbanlı kadın da görmek mümkün, modern giyimli, makyajlı da... Bölgede her etnik veya dini grup, hoşgörü içende yıllardır yaşamış. Tek istisna geçen yıllarda Alevi vatandaşların evlerinin işaretlenmesi olmuş...

 

‘Adı kirletilmesin’

250 bin nüfuslu Adıyaman ismi bir anda terörle anılmaya başlandı. Halk hem şaşkın hem de tedirgin. Kimle konuşsak, “Adıyaman huzur kentidir, bu tür olaylarla adının kirletilmesini istemiyoruz” diyor. Kimi Adıyamanlı kentteki yüksek işsizlik oranının buna neden olduğunu belirtirken, kimi vatandaşlar gençlerin kandırıldığını iddia ediyor. Yine bir askerin şehit olduğu PKK çatışması da halkın tepkisini çekmiş. Halk, PKK’nin uzun yıllar ilk kez Adıyaman’da ortaya çıktığını söylüyor.

1995 doğumlu Alagöz’ün ağabeyi Y.E. ile işlettiği ve belediye tarafından kapatıldığı çay ocağını uzun aramalar sonrası buluyoruz. Merkeze 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan Çay Ocağı; Bahçelievler Mahallesi, eski Kahya Caddesi’nde yer alıyor.

Esnafa göre çay ocağı geçen kurban bayramında açıldı. Aynı sokaktaki bir esnaf, “Çay ocağı bir günde açıldı; Esnaf olarak rahatsızdık. Polis çağırdık, ‘şikayetçi olun ki biz işlem yapalım’ dedi. Daha sonra polis çay ocağına girmiş, içeridekiler ‘biz çay ocağı işletiyoruz, sakal bırakmak suç mu? Müslüman ülkede yaşıyoruz’ diye yanıt vermiş. 3 ay açık kaldıktan sonra belediye kapattı” dedi.

Aynı esnaf, 6-7 Ekim Kobani olayları süresince çay ocağının 3-4 gün kapalı kaldığını belirterek, “Korkudan mı kapattılar bilmiyorum. Ama arkadaşlar, Kobani’ye karşı IŞİD saflarında savaşmak için gittiklerini söylüyor” dedi. Esnaf şunları anlattı:

 

Suriye’ye gittiler

“30 yaşında fırında çalışan bir arkadaşım da buraya takılıyordu. Kurban bayramından beri kendisinden haber alamıyoruz. Bir ara ailesini arayıp ‘merak etmeyin’ demiş. Ben arkadaşımın kandırıldığını düşünüyorum. Evlatları kaybolan 4-5 aile de bu arada ocağa gelip çocuklarını sordu, bilmiyoruz dediler. Burası IŞİD üssü gibiydi. Bir nevi gizli hücreydi. Buraya gelenlerden 8-9’u Suriye’de IŞİD saflarında savaşmaya gitti.” Kiminle konuşsak korkuyor ve ismini vermek istemiyor. Nedenini sorduğumuzda, “İsmimizi verirsek bunlar gelip bizimle uğraşır” diyor. Aynı sokaktaki bir başka esnaf, “Burası 3-4 ay açık kaldı. Özellikle geceleri ve cuma günleri kalabalık oluyordu. Ama sürekli de polis denetimi altındaydı. 25-30 yaşında gençler buraya gelip giderdi. Ocağı işletenler sürekli sima değiştiriyordu. Aileler gelip çocuklarını arıyordu” dedi.

Bir başka esnaf ise, bir gün birkaç kişinin gelip kendisine “Burada internet kafe açacağız, okuma salonu da yapacağız” dediğini anlatan bu üçüncü esnaf, “Ancak dedikleri gibi çıkmadı. Garip garip adamlar geliyordu. Cuma günleri bir kişi kapıya çıkıp ezan okur, sonra toplu olarak içerde namaz kılarlardı. Sonradan duyduk ki burası IŞİD destekçilerinin yeriymiş” dedi. Gönder’in de aynı çay ocağına gelip gittiğini belirten aynı vatandaş, şunları anlattı:

“Buraya geldikten 14 gün sonra kaybolmuş. Amcasını tanırım, samimi dostumdur. Bir gün beni aradı, Orhan’ın buraya gelip gittiğini söyledi, ‘Yeğenim IŞİD’e kaçmış, nerede bu’ diye sordu.

 

Kapıda ayetler, duvarda IŞİD amblemi

Çay Ocağı’nın hemen karşısında Fatih İmam Hatip Okulu yer alıyor. Üç katlı binanın alt katındaki Çay Ocağı’nın yerinde şu an bir reklam şirketi bulunuyor. Çay Ocağı’nın izleri dükkanın girişinde ve içinde var. Dükkanın camlarında Kuran’dan ayetler göze çarpıyor. Dükkanın asma katı, mescit olarak kullanılıyormuş. Duvarda çay ocağından kalma IŞİD’in amblemi var.

 

Abdurrahman ile Orhan'ı beraber gördüm

Bir esnaf, Adıyaman bombacısı Abdurrahman Alagöz ve Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder’i “burada gördünüz mü” sorusuna şu yanıtı verdi: “İkisini de hatırlıyorum. Hatta ikisini yan yana da gördüm. Burayı işletenlerden birisi uzun saçlı, sakallı biriydi. Rockçıları andırıyordu.”

 

'300 kişi IŞİD'e katıldı' iddiası

CHP Adıyaman İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi, Adıyaman’dan IŞİD’e katılım konusunda rapor hazırlayacaklarını belirterek, “300 kişinin IŞİD’e katıldığı belirtiliyor. Adıyamanlılar bu durumdan tedirgin oldu. Türkiye’nin en huzurlu kentiydi Adıyaman” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyareti sebebiyle çevre illerden gelen bir çevik kuvvet polisi ise, IŞİD’e katılımları kabul ederken, Kahta ilçesini işaret ediyor.

Kentin tek televizyonu olan Mercan TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlik ise kentte IŞİD’e yoğun katılımın sebebini işsizliğe bağlıyor. İşsizliğin yüzde 20’lere dayandığını belirten İlik, “Burası huzur kentiydi. Ancak işsizlik son dönemde çok arttı. 6-7 aydır gençlerin IŞİD’e gittiği hep konuşuluyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler