İstiklal Caddesi’nde kavgaya karışan 3 genci döverek yaralayan polise hapis cezası

İstiklal Caddesi’nde kavgaya karışan 3 genci döverek yaralayan 4 polisten 1’ine 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Cezada indirim yapmayan mahkeme, erteleme de yapmadı.

Yayınlanma: 27.03.2018 - 21:58
Abone Ol google-news

Kuzenler Mervan Kurt, Ahmet Usal ve Murat Şalcı’yı 7 Haziran 2012’de, Taksim İstiklal Caddesi’nde döverek yaralayan, Şalcı’nın beyin kanaması geçirmesine neden olan 4 polis memuru hakkında açılan dava yıllar sonra sonuçlandı. Mahkeme, sanıklardan Erdem Ata’ya “kasten yaralama” suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sanığın duruşmadaki fevri ve yargılamanın düzenini bozan davranışları nedeniyle takdir indirimi uygulanmadı. Mahkemece cezayı ertelemedi.

Orantısız güç kullanıldı

Üç genç, 7 Haziran 2012’de sivil polisler tarafından dövülmüş, olay caddedeki MOBESE kameralarına yansımıştı. Beyin kanaması geçiren Murat Şalcı, 5 gün boyunca Taksim İlkyardım Hastanesi’nde tedavi gördü. Adli Tıp Raporu’nda, Şalcı’nın yaşadığı yaralanmanın yaşamını tehlikeye soktuğu belirtildi. Olayın hemen ardından dövülen gençler hakkında polise direndikleri gerekçesiyle dava açıldı. Polisler hakkındaki soruşturma ise bir yıl sürdü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 4 polis memuru hakkında hazırlanan iddianamede, olay tarihinde İstiklal Caddesi’nde gezen şikâyetçilerin başka bir grupla kavgaya tutuştukları, polislerin de görevleri gereği kavgaya müdahale ettikleri belirtildi. Şikâyetçilerin polise direndikleri, polislerin de zor kullandıkları ifade edilerek “Zor kullanma sırasında, şüpheliler orantısız güç kullanarak, Ahmet Uysal ve Mervan Kurt’u basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde, Murat Şalcı’yı ise hayati tehlike doğuracak ölçüde yaraladıkları anlaşılmıştır” denildi. Savcı, polislerin, “basit kasten yaralama” ve “hayati tehlike doğuracak şekilde kasten yaralama” suçlarından, 7 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Rapor beklendi

Polislerin davası İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. Gençlere açılan dava da bu dosya ile birleştirildi. Dava dosyasındaki bilirkişi raporunda, Şalcı’nın dövülme anıyla ilgili, “Muhtemelen sivil polis olan kırmızı tişörtlü şahsın, ani bir hareketle yerde yatan şahsın kafa bölgesine tekme attığı görülüyor. Yerde yatan şahsın darp edildiği ayak hareketlerinden anlaşılıyor” ifadesi yer alıyordu. Davanın 5. oturumunda, sanık polislerin baskısıyla yeni bir bilirkişi raporu alınmasına karar verildi. Aylarca yeni rapor beklendi.

‘Devlet düşmanı’

Davanın karar oturumu 19 Mart’ta görüldü. Duruşmada son savunmasını yapan sanık Ekrem Ata, “Ben devletin bana vermiş olduğu yetkiyi kullandım. Sınırı aştığımı düşünmüyorum. Beraatımı talep ediyorum” diye konuştu. Burak Mugul ise “Suçumuz yok. Görevimizin gereğini yaptık. Beraatımıza karar verilsin, bize saldıran diğer sanıklar cezalandırılsın” dedi. Mugul önceki celsede yaptığı savunmada ise “Sanıkların kayıtlarına baktığımızda kişilerin PKK sempatizanı olduklarını, polis ve devlet düşmanı olduklarını, bize nefretle saldırdıklarını tespit ettik. Sanıkların girdikleri kavgada aldıkları darbelerden dolayı yaralanmalarını, propaganda amacıyla, avukat hanımın yönlendirmesiyle bize mal ettiler” diye konuştu.

Bir polise ceza

Polisleri yaraladıkları ve polislere hakaret ettikleri iddiasıyla yargılanan Mervan Kurt ve Murat Şalcı, kesin ve inandırıcı delil olmadığı gerekçesiyle beraat etti. Ahmet Usal ise polis Burak Mugul’u yaraladığı gerekçesiyle 2400 lira adli para cezasına mahkûm edildi. Mahkeme, sanıklar Levent Karadeniz, Murat Turan ve Burak Mugul’un, Murat Şalcı’yı yaralamak suçundan, yeterli delil elde edilemediğini belirterek, beraatlarına karar verdi. Sanık Erdem Ata’yı ise TCK’nin 86/1. maddesi uyarınca 1 yıl 6 ay hapse mahkûm etti. Polis memuru olan sanığın, suçu, ‘sahip olduğu nüfusu kötüye kullanmak suretiyle işlediği’ için, Şalcı’nın raporunu dikkate alarak, cezayı yarı oranında artırdı. Cezayı, Şalcı’nın yaşamının tehlikeye sokulması nedeniyle bir kat daha artırarak, 4.5 yıla çıkardı. TCK’nin 62. maddesindeki takdir indirimini uygulamayan yargıç, cezanın infazı bitene kadar sanığı kamu görevinden men etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler