İzmir’de basın açıklaması da yasak

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Adliyesi ve çevresinde basın açıklaması yapılmasını yasakladı.

Yayınlanma: 24.02.2015 - 02:04
Abone Ol google-news

Karar, ilk olarak “paralel operasyonda” yargılanan polisler için adliye önüne gelenlere uygulandı. Tutuksuz 32 sanığın yakınları adına açıklama yapan Necati Yürüdü, adliye önünde basın açıklaması yapılmasının savcılık tarafından yasaklandığını anons etti, grubu bir arada durmamaları konusunda uyardı. Olayın ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, açıklamaların adliyedeki çalışma düzenini bozduğu ileri sürülerek, Emniyet’in uyarıldığı belirtildi.

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre kamu hizmeti olan binalarda toplantı yapılmasının yasak olduğu kaydedilerek, “Kanun, adliye içinde kendiliğinden oluşan toplantıları kapsamaktadır. Yapılan toplantılar nedeniyle yoğun şikâyetler alınmıştır. Bu toplantılar duruşma ve çalışma düzenini bozmaktadır. Kamu binalarındaki toplantılar, kanunun 22. maddesi kapsamındadır. Başsavcılığımızın, bu toplantılara izin verme veya vermeme konusunda bir takdir hakkı yoktur. Emniyet birimleri yasayı uygulamaları konusunda uyarılmıştır” denildi.

Adliyede, İzmir Barosu üyeleri ve Ege Bölgesi’nden gelen baro başkanları ve avukatlar da İç Güvenlik Paketi’ne karşı kısa süre önce açıklama yapmıştı. Protestoya katılanlardan İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, adliye çevresinde basın açıklaması yapmanın bir “gelenek” halini aldığını belirterek “Açıklama hakkı elinden alınamaz. Bizim de avukatlık kanunu gereği vatandaşın lehine, hukukun üstünlüğünden yana tavır alma hakkımız var. Biz de bu hakkımızı kullandık. Bundan sonra da kullanacağız. Bizim de mi sokağa çıkmamızı istiyorlar? Anlaşılan İç Güvenlik Tasarısı yasalaşmadan uygulamaya koydular” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler