'Jet Rejisör'

Dünyayı Kurtaran Adam'ın yönetmeni olarak bugün hâlâ konuşulan Çetin İnanç, yüz elliye yakın filme imza atmış bir sinema emekçisi. Pınar Öğünç'ün on yıl aradan sonra yeni baskısı yapılan kitabı "Jet Rejisör", İnanç'ı ve filmlerini yakından tanımamızı sağlıyor.

Yayınlanma: 06.09.2016 - 18:16
Abone Ol google-news

Çetin İnanç ismini duyduğumuzda biraz yabancılayabiliriz ama bu ismin önüne "Dünyayı Kurtaran Adam filminin yönetmeni" titrini koyduğumuzda isim de, mesele de netleşecektir diye umuyorum. Her ne kadar biz Çetin İnanç'ı, tersine bir okumayla, Dünyayı Kurtaran Adam'ın dünya kült filmler listesinde önemli bir yerde duruyor olmasından tanıyorsak da işin rengi biraz daha farklı. Dünyayı Kurtaran Adam'ın ismini duyunca filme olduğu gibi Çetin İnanç'ın kendisine de istihza ile yaklaşanlar oluyor. Fakat gerçek şu ki İnanç, Türkiye sinemasında çok önemli bir dönemin, yani Yeşilçam'ın bugün geride kalmış ender hafızalarından biri olmasının yanında, ardında bıraktığı yüz elliye yakın filmle de değer verilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Sinematografik olarak düşündüğümüzde bu filmlerin hepsi tabii ki birer şaheser değiller ve yine kabul etmeliyiz ki bu filmlerin pek çoğu vasata bile yaklaşmıyor. Fakat dinî filmlerden komedi seks filmlerine kadar uzanan bu geniş çemberin önemi, bir dönemin ruhunu yansıtmasıyla karşılığını buluyor. Binbir yokluk ve zahmetle geçilen ve bugün uzaktan sadece gülerek yad ettiğimiz bir dönem bu bahsedilen. Yani üzerine kondurulan naif gülüşü hak ediyor Çetin İnanç'ın kendisi, filmleri ve dönemi ama istihzayı hayır. İstihza yerine biraz kulak verilmeyi bekliyor sadece Yeşilçam günleri ve Çetin İnanç'ın kendisi.

Bu kulak veriş ise hem bir dönemin önemli kırılma noktalarıyla gün yüzüne çıkması anlamına geliyor hem de Yeşilçam'ın nasıl bir emek ürünü olduğu anlama noktasında bize önemli nüveler sağlıyor.

Pınar Öğünç, bu döneme ve İnanç'a kulak kabartma görevini bundan tam on yıl önce üstlenmiş 2006'da Roll Yayınları arasından çıkan Jet Rejisör: Çetin İnanç kitabı ile... Ancak kitapla ilgili şöyle bir sıkıntı bulunuyordu bundan birkaç zaman öncesine kadar. Kitap bundan on yıl önce basılmıştı basılmasına ancak kitapçı raflarında bulabilmenin pek imkanı yoktu. Meraklısı, kitaba ancak sahaflarda ulaşabiliyordu ki o da kimi işbilir sahafların vesilesiyle gerçekleşebiliyordu. Şimdi ise Jet Rejisöt'ün yeni baskısı okurların karşısına çıktı. Böylelikle Türkiye sinemasının bir döneminin önemli yüzünün hikâyesine meraklılar artık daha rahat ulaşabilecek.

Kitapta, Pınar Öğünç yaptığı iş için "Ben sadece sordum, dinledim, naklettim" diyor ancak işin renginin böyle olmadığının, kitabın sayfalarını karıştırmaya başladığımız an farkına varıyoruz.

Kitabın sayfaları arasında dolaşmaya başladığımızda öncelikle böyle bir kitabın ortaya çıkması için nasıl bir emek harcandığını görüyüruz. Kolay değil, karşınızdaki insan Çetin İnanç. Yeşilçam için yüz elliye yakın filme imza atmış. Fakat gelin görün ki bazılarını çektiğini kendi bile unutmuş. Öğünç'ün bu kitap içibn gösterdiği sabır ilkin böyle çıkıyor ortaya. İnanç'ın kendisinin bile hatırlamadığı filmlerini kendisine hatırlatarak ortaya onlara dair gün yüzü görmemiş hikâyeler çıkarıyor.

Bir diğer emek göstergesi de kitabın hiç mi hiç bir nehir söyleşi kitabını andırıyor olmaması. Bunda elbette ki Öğünç'ün hikâye etme yeteneği de öne çıkıyor. Jet Rejisöt'ün sayfaları arasında dolaşırken Yeşilçam'ın da hikâye hikâye sokaklarında dolaşıyormuş gibi hissediyoruz.

Çetin İnanç, "Sadece çok şahane yemekler yapan, pahalı restoranlar mı vardır?" diye soruyor kitabın arka kapağına da alınan bir bölümde. "O zaman şehirdeki bütün kuru fasulyecileri kapatın, olur mu? Halkın kuru fasulyeciye ihtiyacı vardı, hâlâ da var. Yeri geldi, biz de fasulyemizin, yağımızın, soğanımızın yettiği kadar kuru fasulye yaptık işte. Birileri de afiyetle yedi."

İnanç, sinemasını ve sinemacılığını böyle aktarıyor Pınar Öğünç'e. Bu kuru fasulyeden çıkacak hikâyeleri toplamak da bize kalıyor Jet Rejisör sayesinde.

Jet Rejisör: Çetin İnanç / Pınar Öğünç / İletişim Yayınları / 216 s.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler