JİTEM davası beraata gidiyor

Cizre’de yaşanan faili meçhul cinayetlerle ilgili JİTEM davasında savcı, daha önce haklarında 5 kez müebbet istenen sanıklar için beraat istedi.

Yayınlanma: 19.06.2015 - 06:59
Abone Ol google-news

KISA SÜRELİ TARTIŞMA

Cizre JİTEM davasının duruşması sonrasında mağdur avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, gazetecilere açıklamada bulundu. Bu sırada sanık yakınları ile mağdurların avukatları arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993- 1995 yılları arasında yaşanan faili meçhul cinayetlerle ilgili JİTEM davasında Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı Ali Erkan, daha önce 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 100 yıl hapis cezası istenen dönemin Cizre İlçe Jandarma komutanı Cemal Temizöz’ün de bulunduğu 8 sanık için beraat talep etti. Avukatların ek süre istemesi üzerine dava 5 Kasım’a ertelendi. Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Avukat Ahmet Özmen, “İddia makamının mütalaasını nasıl değiştirdiği, dosyadaki tüm bilgi ve belgeleri tersine çevirdiği ve beraat mütalaası verdiği konusunda müdahil avukatları olarak şaşkınlık içerisindeyiz” dedi. Özmen, AİHM’ye gideceklerini söyledi.

Tanıklar ifade değiştirdi

21 faili meçhul cinayetle ilgili aralarında dönemin Cizre İlçe Jandarma komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atağ’ın da bulunduğu 8 sanığın yargılanmasına “güvenlik” gerekçesiyle alındığı Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 8 sanık hakkında “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, adam öldürmeye azmettirmek, adam öldürmek ve devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla açılan davanın dün yapılan 47. duruşmasında mütalasını veren savcı Hakan Ali Erkan, gizli tanıkların daha önce verdikleri ifadelerini değiştirdiğini ve reddettiğini belirterek, tüm sanıkların beraatını istedi. Savcı Erkan, Yargıtay ve AİHM’nin gizli tanıklarla ilgili kararlarını gerekçe gösterdi. Avukatların savunma için ek süre talebi üzerine dava 5 Kasım’a ertelendi

Dava güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e alınmadan önce Diyarbakır 6 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Albay Cemal Temizöz’ün sorgu ekibi kurduğu ve talimatlarıyla çok sayıda cinayet işlendiği belirtilerek Temizöz hakkında 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 100 yıl, Jİ- TEM elemanları Adem Yakin hakkında 4. kez, Hıdır Altuğ hakkında 5 kez, Burhanettin Kıyak hakkında 4 kez ve Abdulhakim Güven hakkında 3 kez müebbet hapis istenmişti.

‘Devlet yüzleşemedi’

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Avukat Ahmet Özmen, mütalaanın değişmesine tepki göstererek “1990’lı yıllarda kamu görevlileri tarafından işlenen ağır suçların soruşturulmasında 2009-2010 yıllarında bir adım atılmış idi. Yalnız devlet veya devlet aklı görüyoruz ki bundan vazgeçti. Devlet kendi görevlilerini işlemiş olduğu suçların soruşturulmasını istemişken, bugün geri atım attı” diye konuştu.

Dava sonrası adliye önünde sanık yakınları ile müdahil avukatları arasında tartışma çıktı. Dava için İstanbul’dan gelen Cumhuriyet Kadınları Derneği Beşiktaş Şubesi üyeleri, beraat talebi sonrası Adliye önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Müdahil avukatları ve sanık yakınları arasında tartışma çıktı. Gruptan bir kadın, müdahil avukatlarının yanına gelerek “Davaya inanmıyoruz. Hayal mahsulü şeylerle dolu” dedi. Müdahil avukatları da “Yerin altından çıkan cesetler, yaşanan olaylar hayal mahsulü mü? Hayal ürünü olsun diye mi o cesetler oralara gömüldü” diye tepki gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler