Kadın futbolu artık para da kazandırıyor

Kadınlar Dünya Kupası öyle bir sükseyle sona erdi ki, turnuvanın yıldız futbolcuları hâlâ dergilerin kapaklarında, TV reklamlarında yer alıyor. Kadınlar Futbol Milli Takımı antrenörü Necla Güngör, Kanada’ya gitti, seminerlere katıldı ve finali de stadyumda izledi. Kendisini etkileyen noktaları anlattı.

Yayınlanma: 27.07.2015 - 13:04
Abone Ol google-news

TIKLIM TIKLIM FİNAL 

ABD ile Japonya arasındaki final maçında müthiş bir atmosfer vardı. Öncelikle tribünler tıklım tıklımdı. 54 bin kişi izledi maçı. Ben de ilk defa A takımları düzeyinde bir dünya kupası maçı izledim ve çok keyif aldım. Stadyum ve saha içi organizasyonu da kusursuzdu. Her detay düşünülmüştü. Her şey tıkır tıkır işledi.

 

MORGAN 3 MİLYON DOLAR KAZANACAK 

Kadın futbolu ABD’de para kazanılan bir iş koluna dönüşmüş durumda. Hem büyük bir kamuoyu ilgisi var hem de oyuncular müthiş paralar kazanıyor. Örneğin Amerikalı Alex Morgan’ın 2015 yılı tahmini geliri 3 milyon dolar olacak. Bunun büyük kısmı da reklam ve sponsorluklardan gelecek. Keza Aby Wambach ve Hope Solo gibi diğer Amerikalı oyuncular da çok popüler.

 

KADINLARA DAHA FAZLA GÖREV 

Üç günlük sempozyumda kadın futbolu uzmanları çeşitli konularda sunumlar yaptı. Üstünde durdukları en önemli nokta kadınlara federasyonlarda yönetici ve milli takımlarda antrenör olarak daha fazla görev verilmesi. Özellikle eski futbolcuların, eski hakemlerin daha fazla görev almasını öneriyorlar. Yine kadın futbolcuları geliştirmek için daha fazla milli maç oynanması da konuşulan öneriler arasındaydı.

Beni en çok etkileyen üç şey ise ABD'nin tanıtımdaki başarısı, futbolcuların fizik kondisyon seviyesi ve organizasyonun kalitesi oldu. 

Sıra hangi rekorda

Eurosport web sitesi bundan iki yıl önce atletizmde kırılması mümkün olmayan dünya rekorları listesi yapmıştı. Listenin ilk sırasındaki erkekler sırıkla atlama rekoru geçen yıl kırılmıştı. Geçen hafta da kadınlar 1500 metre rekorunu Etiyopyalı Dibaba tarihe gömdü. Bakalım bundan sonra sıra hangi rekorda?

1) 400 metre kadınlar (1985): Bugünün koşucuları Doğu Alman Marita Koch’un 47.60’lık derecesinden iki saniye daha yavaş koşuyor. 20 yıldır rekoru tehdit edebilen çıkmadı.

2) 100 ve 200 metre kadınlar (1988): Amerikalı Florence Griffith-Joyner aynı yıl içinde iki rekoru da 10.49 ve 21.34’le paramparça etmişti. Arada 100 metrede 10.70 civarında koşanlar çıktı. Ama 200 metrede yanına bile yaklaşamadılar.

3) 800 metre kadınlar (1983): Çekoslovak atlet Kratochvilova’nın derecesi halen en eski dünya rekoru. 1:53.28’ine yaklaşanlar olmuştu ama şu andaki seviye çok uzakta.

4) Uzun atlama erkekler (1991): Önceki rekor da 23 yıllıktı, Amerikalı Mike Powell’ınki de 24 yılı doldurmak üzere. Mevcut atletler Powell’ın 8.95 metrelik rekorunun 40 cm gerisinde.

5) Gülle atma kadınlar (1987): Sovyet gülleci Lisovskaya 22.63 metrelik rekoruyla rahat edebilir çünkü 1988’den bu yana 22 metreyi geçebilen çıkmadı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler