Kadınlardan mor süpürgeli oto yıkama

Mor Süpürge Oto Yıkama’nın çalışanları şiddet mağduru 5 kişi.

Yayınlanma: 08.08.2018 - 21:01
Abone Ol google-news

Mersin Yenişehir’de, Anka Üreten Kadın Derneği’nin desteklediği kadınlar, mor süpürgeleriyle toplumsal cinsiyet odaklı meslek algısını yıkıyor. “Mor Süpürge Oto Yıkama” adıyla dernek tarafından patronsuz ve dayanışma temelli iş anlayışıyla hayata geçirilen bir projede kadın sığınma evlerinden gelen, daha önce fiziksel ve cinsel şiddete maruz bırakılmış 5 kadın istihdam ediliyor.

Üretiyorlar

Çıkış noktasını kadınların sosyal ve ekonomik anlamda güçlenmesinden alan dernek, kadınlara yönelik ekonomik faaliyetler yürüten bir grup aktivist ve girişimci kadınlar tarafından 2017’de Mersin’de kuruldu. Anka Üreten Kadın Derneği Başkanı Devrim Özcan, Mor Süpürge’nin fikir aşamasından, kuruluş ve işletme aşamasına kadar her anında kadın dayanışmasıyla ortaya çıktığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “İsmimizi ve logumuzu bir kadın grafiker buldu, peyzajımızı bir kadın ziraat mühendisi yaptı, dekorasyon ve bahçe süslemelerimiz Anka’nın atölyelerinde üretim yapan kadınlar tarafından örüldü, dikildi, boyandı.”

‘Erkek işi’ değil

Dernek olarak, daha önce de kadınlara kaynakçılık, klima tesisatçılığı, su tesisatçılığı, CNC (bilgisayar kontrollü üretim tezgâhları) kullanma eğitimlerini verdiklerini söyleyen Özcan, “Yine farklılık olsun dedik ve tamamen erkeklerin egemen olduğu bir sektöre el attık” ifadelerini kullandı.

İkinci şube için çalışmalar başladı

Anka Üreten Kadın Derneği Başkanı Devrim Özcan, kadınların çalıştığı “Mor Süpürge Oto Yıkama”ya ilgiden son derece memnun olduklarını belirtti. İkinci şube için çalışmalara başladıklarını ve asıl amaçlarının çok daha fazla kadın istihdam etmek olduğunu söyleyen Özcan, Toroslar Belediyesi’nin kendilerine verdiği 6 dönümlük bir arazide, özellikle kadın işletmecilerin satın aldığı ürünler ektikleri, kadınların ve engelli çocukların istihdam edildiği “Öteki Bostan” projelerinin de devam ettiğini söyledi.
Özcan ayrıca, zihinsel engelli çocuklar ve ailelerin de bu süreçte kendilerine destek olduğunu belirterek, Mor Süpürge’nin içinde bir de küçük Down Cafe açtıklarını söyledi. Özcan buranın da işletmesinin Down sendromlu iki kişi tarafından yapıldığını sözlerine ekledi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler