Kâğıttan hayaller

Paşaköy ‘Teneke Mahalle’de barakalarda yaşayan Romanlar, jandarmanın ‘burayı boşaltın’ baskısıyla nereye gideceklerini kara kara düşünüyorla

Yayınlanma: 15.11.2015 - 12:49
Abone Ol google-news


Pendik, Sancaktepe ve Sultanbeyli belediyelerinin tam ortasında kalan Paşaköy’de barakalarda ve çadırlarda yaşayan 40 Roman ailesi, şiddetli yağmurların yıktığı çadırlarını da kaybetmek istemiyor. Her yağmurda su ile dolan çadırları, ıslanan eşyaları, susuzluk nedeniyle ayda bir yıkanabilen çocukların çektiği hastalıklarla mücadele ederek yaşama savaşı veriyorlar. Teneke Mahalle’ye gittiğimizde bizi Şahin Bey karşılayarak çadırına davet ediyor. Üstleri başları incecik olan çocukların meraklı bakışları arasında kendini bile zor ısıtan sobanın yanına oturuyoruz diğer mahalle sakinleri ile birlikte. Sabah jandarmanın geldiğini söyleyerek başlıyor Şahin Bey anlatmaya. “17 yıldır burada sıcak bir ev isterken, jandarma bizi buradan da atmak istiyor. Nereye gideceğiz. Yardım değil kirasını kendimizin verdiği sıcacık bir ev ve iş istiyoruz.”   Şahin Bey 4 çocuk babası, kâğıt toplayarak günde kazandığı 30 liranının çoğunu yol parasına veriyor, kalanını da ekmeğe.

Biz bu ülkenin  vatandaşı değil miyiz?

Çalışmaktan yana değil Roman oldukları için iş ve ev verilmemesinden şikâyetçiler. Evi tutup, badanasını boyasını yapıp Roman olduğu için ev sahibinin vazgeçtiği de var, Roman olduğu için inşaatlarda dahi çalıştırılmayan da. Söz ‘Roman açılımı’na geldiğinde ise yüzlerde acıyla hep aynı cümle dökülüyor ağızlardan.“Biz Türklerden bir alttayız ya, bize şeref ve onur kazandırdı Cumhurbaşkanımız. Biz zaten önce onursuzduk. İnsanlar en kötü iki günde bir yıkanırken, susuzluktan biz ayda bir yıkanıyoruz. Bu mu Roman açılımı? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz.” Teneke Mahallesi’nde su ihtiyacı atık su kuyusundan, elektrik de araba aküsünden çekilerek kullanılıyor. Mazotun litresini düşündüğümüzde, haliyle çoğu geceler karanlıkta farelerin arasında geçiyor. Mendil satarak günde 6 lira kazanan 70 yaşındaki Şahin amca, oksijen tüpü kullandığından elektrik olmadığı zamanlarda nefes bile alamıyor. Sobanın yanında meraklı gözlerle çevresini izleyen iki çocuk çekiyor dikkatimi. Can ve Yaşar. İkisi de bu sene okula başlamış. Her gün bu soğukta yürüyerek okula gidip geliyorlar. Akşamları eve döndüklerinde ise elektrik olmadığından ödevlerini yapamıyorlar. Gelecekte ne olmak istiyorsunuz sorusuna verdikleri “kâğıt toplamak” cevabı ise Teneke Mahallesi’ndeki gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor.

 Bu haberi Cumhurbaşkanı da okuyacak mı?

Sadece sıcak evleri ve adresleri olsun isteyen ve iki oğluyla kâğıt toplayarak geçimini sağlayan Yaşar abla “Evim ve adresim olsun istiyorum. İki oğlum var biri kalp ve şeker hastası diğeri de bağırsak kanseri. Devlet yardım ederim ama adres diyor. 70 yaşındayım çöpten yemek topluyorum. İnsanca yaşamak istiyoruz”  diyor. Üç belediyenin de görmezden geldiği Teneke Mahalle sakinleri, “Bu haberi Cumhurbaşkanı da okuyacak mı” diyerek artık sesleri duyulsun istiyor. Ayrıca, Romanlar ve Çerkezler üzerine çalışan aktivist Kelemet Çiğdem Türk, kışın gelmesiyle üşüyen çocuklar için Facebook’ta “Roman Çocuklara Ayakkabı ve Mont Yardımı” organize ediyor.


Paşaköy ‘Teneke Mahalle’de barakalarda yaşayan Romanlar, jandarmanın ‘burayı boşaltın’ baskısıyla nereye gideceklerini kara kara düşünüyorla


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler