Kalp hastalarına yeni bir umut

Kalbimiz yılda 40 milyon kereden fazla attıyor ve kalp yetmezliği ölüm nedenlerinde dünyada birinci sırada.

Yayınlanma: 14.03.2014 - 12:11
Abone Ol google-news

Kalbi sağlam tutmak, kalp atılarını kontrol altında tutabilmek sağlık için çok önemli ama her zaman mümkün değil. Günümüzde kullanılan kalp pillerinin ömürleri 5 ile 7 yıl arasında ve pilin işlevini yitirmesi durumunda bütün mekanizmanın riskli bir ameliyatla değiştirilmesi gerekiyor.

Geliştirdiği teknoloji ve ürünle tıp dünyasında yapılan en önemli buluşlardan birine imza atan Canan Dağdeviren, University of Illinois’de bir doktora öğrencisi. Genç mucit kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketi ile elektrik enerjisi üreten ve bu enerjiyi depolayan esnek ve ve saç telinden yüz kat daha ince bir materyal geliştirerek kalp hastalıklarına yepyeni bir umut olmuş durumda.

Buluş, Amerikada’ki Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS) dergisinin Şubat ayında yayınlandığından itibaren çok yoğun ilgi gördü. 20 milyon kere katlanıp büküldüğünde dahi mekanik olarak sağlamlığını koruyabilen, kağıt gibi katlanıp bükülebilen bu alet, kendi için gerekli olan enerjiyi vücudun hareketinden kendisi üretip depolayabiliyor. Bu da onun hem daha uzun ömürlü olmasını, hem de daha süreğen çalışmasını sağlıyor.

Bu yeni teknoloji, günümüzde kullanılan boyutça büyük, maliyetli, ve kalp ile herhangi mekanik yakınlığı bulunması mümkün olmayan uygulamalar için büyük bir yenilik getirmiş oluyor. Şimdi kalp piline ihtiyaç duyan hastaların daha uzun ve sağlıklı bir hayata sahip olma olasılıkları bu genç Turk mucidin buluşu sayesinde artmış oluyor.

 

Canan Dağdeviren kimdir?

4 Mayıs, 1985’te İstanbul’da doğan Canan, Haziran 2007 de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra, Sabancı Üniversite’si Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Programı’nda yüksek lisans eğitimini 2009'da tamamladı ve Fulbright Doktora Bursu ile The University of Illinois at Urbana, Champaign’de (UIUC) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümde doktora eğitimine başladı. Prof. John A. Rogers danışmanlığında fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne yapıştırılabilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Doktora sonrası çalışmasına Harvard Tıp Fakültesi’ne yapay deri ve organ geliştirme konusunda devam edecek Canan Dağdeviren’in 12 makalesi, 2 patenti ve 25'in üstünde ulusal ve uluslararası ödülü bulunmaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon