Kamran İnce bestesinin dünya prömiyerini yönetti

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO), 28 Şubat Perşembe akşamı Lütfi Kırdar’da Kamran İnce yönetiminde İnce’nin dört bestesini seslendirdi. Bu sıradışı konserin solisti duyma engelini, küçük yaşta bedeninin tüm duyularını açarak geliştirdiği çalma tekniği ile aşan, müzik dünyasının en prestijli ödüllerine sahip perküsyon virtüözü Evelyn Glennie’di.

Yayınlanma: 02.03.2019 - 15:35
Abone Ol google-news

Glennie, Kamran İnce’nin BİFO siparişi üzerine bestelediği, orkestraya ve kendisine adadığı “Çıkrıkçılar Yokuşu" vurmalı çalgılar için konçerto eserinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Esin kaynağı Ankara'nın Çıkrıkçılar Tepesi ve Türkiye'nin vurmalı çalgılar tarihi olan konçertoyu Glennie’nin severek, çok iyi yorumladığını belirten İnce, “Üç aydır görüşüyorduk,  provalarda da ufak tefek ince ayarlar oldu. Müthiş bir müzisyen, eline teneke kutu verseniz bile harika çalar” diyerek soliste duyduğu hayranlığı, eseri yazmaktan duyduğu gururu ifade etti. 

İnci, 110 dakika süren konserde; “Hot, Red, Cold, Vibrant”(1992), Roma’da İstanbul’u hatırlayarak bestelediği “Kubbeler” ve 25 yıl önce notaya döktüğü ikinci senfonisi “Konstantinopolis’in Düşüşü” eserlerini de yönetti. Şefliğin ayrı ve çok zor iş olduğunu söyleyen İnce, bestelerini yorumlayabilmenin ayrıcalığını, dinleyicilerle birlikte yaşadı.

Eserleri dünyanın birçok yerinde seslendirilen, kayıtları yapılan besteci halen İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM)’ın ve ABD Memphis Üniversitesi’nin kompozisyon hocası olarak görev yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler