Kamulaştırmak yetmez utanç müzesi olacak

Pir Sultan Abdal Kültür etkinlikleri sırasında 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Oteli, geçtiğimiz haftalarda kamulaştırıldı.

Yayınlanma: 06.12.2010 - 15:09
Abone Ol google-news

Alevi sivil toplum kuruluşları da otelin müze olması için yıllardın sürdürdükleri kampanyayı genişletme kararı aldı. Sivas’taki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri AKP’nin savunduğu gibi Sivaslıların buranın müze yapılmasına karşı olmadığını belirtti.

Halk Evleri Sivas Şube Başkanı Adnan Yılmaz, Sivas katliamıyla yüzleşmek gerektiğini vurgulayarak, “Burasının müze olmasına karşı çıkan gerici, ırkçı egemen bir anlayış var. Bu tür katliamların olmaması için bu katliamcı zihniyetle yüzleşmek ve bu katliamları unutmamak gerekiyor” diye konuştu. Sivaslılar’ın otelin müze olmasından rahatsız olmayacağını ifade eden Yılmaz, “Anı evi, okuma evi gibi yapay söylemlerle insanları oyalıyorlar. Bizler kararlılıkla burasının utanç müzesi olması konusunda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Merzifon Piri Baba Kültür Derneği Başkanı Cengiz Doğmuş, binanın utanç müzesi olması için ısrar etmeye devam edeceklerinin altını çizerek, “Burası müze olunca 2 Temmuz’larda her yıl yaşanan sıkıntılar yaşanmayacak. Aydın, demokrat insanların burasının müze olmasından rahatsız olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Alevi Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Emine İmren de “Burasının müze olması insanları ayrıştırmak bir yana birleştirecektir. Hep deniliyor, ‘Sivas halkı yapmadı bunu, Sivaslının bir suçu yok’, burasının müze olması bu katliamı Sivaslının yapmadığının da bir kanıtı olur. Alman hükümetinin Solingen’de yakılan Türk vatandaşlarına yaptığını Türk hükümeti kendi vatandaşlarına yapamıyor. Burası müze olursa Sivas da Sivaslı da baskıdan, bu utançtan kurtulur” dedi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Sivas Şube Başkanı Cahit Albayrak ise “Burada bir insanlık dramı yaşanmıştır ve insan olan herkesin bunu kabullenmesi gerekiyor. Madımak utanç müzesi yapılırsa Sivaslı da zan altında kalmaktan kurtulur” diye konuştu.

Cumhuriyet Kadınlar Derneği Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak, otelin müzeye dönüştürülmesinden Sivaslıların değil bazı kesimlerin rahatsız olduğunu vurguladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik’in Sivas’ta sivil toplum örgütleriyle yaptığı toplantıya çağrılmadıklarını anımsatan Yanalak, “Muhalif ses istemediklerini çok iyi biliyoruz. Birileri buranın müze olmasından rahatsız olur belki ama bunu tüm Sivaslılara mal etmek doğru olmaz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Tokat Şube Başkanı ve Genel Merkez yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Erkan ise şunları söyledi:

“Bizden sonraki nesillere ırkçılığın, gericiliğin, şeriatçının, ‘Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak’ diye bağırarak oteli ateşe veren zihniyetin çirkin yüzünü göstermek ve unutturmamak zorundayız. Madımak oteli mutlaka müze olmalıdır. Müzede bölgenin ozan kültürü de sevgi barış, hoşgörü kültürü de sergilenebilir. Buranın müze olması Sivaslıları rahatsız etmek bir yana Sivaslıları onurlandırır. Madımak’ın müze olması Sivas’a ciddi katkılar sağlayacaktır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler