Kanserde kişiye özel tedavi devri

Genetik testlerle tümörün türü belirleniyor.

Yayınlanma: 10.03.2015 - 14:17
Abone Ol google-news

Kanseri yenebilmek için yoğun bir savaş veren bilim insanlarının bu alandaki en önemli galibiyetlerinden biri, hastanın genetiğine uygun geliştirilen ilaçlarla tümörü doğrudan hedef alarak yok etmek. Son dönemde uygulanmaya başlanan bireyselleştirilmiş kanser tedavileri sayesinde hangi tümör için hangi ilacın kullanılacağı genetik testlerle kısa sürede ortaya koyuluyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden medikal onkoloji uzmanı Prof. Dr. Burak Şakar, “Hastaya gereksiz yere kemoterapi verilmesinin önüne geçilmesiyle hem sağlam dokuların hasar görmesinin hem de gereksiz maliyetin önüne geçilmesi hedefleniyor” dedi.

 

Tedavi farklılaşıyor

Prof. Dr. Burak Şakar, moleküler biyoloji, genetik ve hücre bilimindeki gelişmeler sayesinde kanserin nasıl başladığı, geliştiği ve yayıldığı artık çok daha iyi tespit edilebildiğini söyledi. Şakar “Aynı kanser tipinde dahi moleküler düzeyde oluşan farklılıklar, hastaların tedavilere değişik yanıtlar vermesine neden olabiliyor. Bu gelişmeler, kanserin tedavi planlamasının da aynı doğrultuda farklılaşmasını sağlıyor” diye konuştu.

 

Daha az yan etki

Prof. Dr. Burak Şakar, her hastaya aynı tedavi dönemi, biteceğini, tıp dünyasının son dönemde artık kişiye özel tedavilerle kansere karşı ciddi bir savaşın içine girdiğini söyledi ve özetle şunları anlattı: “Geçmişe oranla günümüzde tümörlerle ilgili daha çok şey biliyoruz. Tedaviye başlanmadan önce tümörün özellikleri belirlenerek tümörün seyir hızı, hastanın bundan sonraki hayatına nasıl etki edebileceği, uygulanacak tedaviye karşı alınacak yanıtlar önceden saptanıyor. Elde edilen sonuçlara dayanarak tedavi ve hedefler belirleniyor. Artık bu yaklaşımla, tüm kanserlerde hastalığa özel bir tedavi değil, kanserin özelliklerine göre planlama yapıyoruz. Sayısı 60’ı bulan en önemli kanser genleri analiz ediliyor. Önümüzdeki yılların kanser tedavisinde daha az yan etkili; fakat tedavi edici özelliği daha fazla olan bireysel tedavilerin dönemi olacağını öngörüyorum.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler