Karagöz’süz gün geçmez!

Dünyaca ünlü gölge tiyatrosu ustası Cengiz Özek’in Hacivat Karagöz sergisi Zorlu Center’da açıldı

Yayınlanma: 26.06.2015 - 19:54
Abone Ol google-news

Gölge tiyatrosu, Karagöz ve Hacivat denilince ilk akla gelen isimlerden biri Cengiz Özek... Ülkemizde Karagöz sanatını sürdüren, hatta dünyanın birçok ülkesinde gösteriler düzenleyen Özek, bu aralar Paris’te düzenlenen Chantiers d’Europe Festivali’nde... 11 ve 12 Temmuz’da İsveç’te Pegasus International Puppet Festival, yine temmuzda Kaohsiung Childrens Arts Education Festival, Taiwan ve Gyenggi Puppet Festival ve Kore’de Karagöz gösterileri yapacak. Bu liste uzayıp gidiyor. Özek, “Ne mutlu Karagöz’ümüze” diyor.

Zorlu Center’da Karagöz ve Hacivat sergisi açılan Özek, “sergide yer alan Karagöz figürleri deve derisinden imal edildi. Tamamen geleneksel işleme metoduyla figürler yapıldı. Nevrekan adı verilen özel bıçaklarla delinerek ve boyanarak hepimizin görmeye alıştığı Karagöz figürlerini 28 Haziran’a kadar izleyiciyle buluşturuyorum” demekte. Sergi seçkisini hazırlarken özellikle Karagöz dünyasının zengin yapısını İstanbul’da yaşayan Laz, Kürt, Çerkez, Arnavut, Arap gibi tiplemere sergide yer verdiğini söyleyen Özek; cin, dev, cadı gibi gerçeküstü karakterleri de eklemiş sergisine... Karagöz’ün “göstermelik” adı verilen oyunu ve ana oyunun temasını seyirciye aktaran tek parçalık figürlere de sergide geniş yer vermiş Özek. Karagöz’ü hiç bilmeyenler de sergiyi gezdiğinde o renkli dünya hakkında bir fikir sahibi olabiliyor. Ayrıca bir panoda Özek’in yeni oyunlar için hazırladığı ve tasarladığı Karagöz figürlerini de görebiliyorsunuz.

Karagöz’ün sadece ramazana özgü bir sanat olmadığını söyleyen Özek, “Ramazanda görünürlüğü artan bir sanat olduğu düşüncesindeyim. Bu nedenle bu ramazana planladığım başka etkinlik yok. Bütün dünyadaki uluslararası festivallere katılarak geleneksel Türk tiyatrosunu ve Karagöz’ü tanıtmaya devam ediyorum” diyor.

Özek’in Karagöz ile buluşması...

Ortaokul yıllarında öğretmeni Ali Kıyak’ın el işi derslerinde Karagöz figürleri yaptırmasıyla başlamış Özek’in Karagöz sevdası...

Öğretmeni Kıyak da Karagöz ustası Ragıp Tuğtekin’in öğrencisiymiş. Özek Taksim’deki Atatürk Kitaplığı’nın açılışında oynattığı Karagöz oyunuyla profesyonelliğe adım attı. Özbek, “17 yaşında Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde ilk Karagöz figürleri sergimi açtım. Daha sonra Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi başta olmak üzere birçok sanat galerisinde 30’un üzerinde sergi açtım. Açtığım sergilerden ilki ise Hollanda - LeidenRijks Museum tarafından satın alındı. Ve Karagöz sanatını geliştirmek üzere İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda oyunculuk eğitimi aldım” diyor ve ekliyor: “Benim Karagöz’süz bir günüm geçmiyor.”

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler