Karanlığa girdiğimiz gün

Berkin Elvan soruşturmasının savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı adliyedeki odasında rehin alan iki eylemci 8 saat süren kriz sonunda öldürüldü, ağır yaralanan savcı kurtarılamadı.

Yayınlanma: 01.04.2015 - 00:41
Abone Ol google-news

Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz, dün öğle saatlerinde Çağlayan Adliyesi’nin 6. katında bulunan odasında DHKC’li iki eylemci tarafından silahla rehin alındı. 8 saatlik eylem polis operasyonuyla kanlı sonuçlandı. Başından ve vücudundan 5 kurşun yarası olan Savcı Kiraz kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. 2 eylemci Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol polisin operasyonunda öldürüldü.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde, dün saat 12.36 sıralarında Savcı Kiraz’ın odasının bulunduğu 6. kata çıkan yasadışı örgüt üyesi 2 kişi, içerideki savcı katibini silah tehdidiyle dışarı çıkartarak, Kiraz’ı rehin aldı. Olay yerine gelen güvenlik güçlerinin kapıyı açmaya çalışması üzerine içeriden iki el silah sesi geldi. Olayın ardından Terörle Mücadele ve Özel Harekat şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile emniyetin müzakere timi ve özel harekat timleri olay yerine sevk edildi.

 

Süre verdiler

Savcının rehin alınmasının ardından DHKP/C’ye yakınlığı ile bilinen bir Twitter hesabından Kiraz’ın başına silah dayalı halde fotoğrafı yayınlandı. Operasyon düzenlenmesi halinde savcıyı öldürmekle tehdit eden örgüt “Berkin Elvan’ı vuran ve gözetleyen polislerin derhal tutuklanmasını istiyoruz. Milletvekili Sezgin Tanrıkulu arabulucu olsun. 15.35’e kadar süre veriyoruz, müdahale olursa savcıyı öldürürüz” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine Tanrıkulu adliyeye geldi. Adliye önünde açıklama yapah İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok “Umudumuz kimsenin canı yanmasın. Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur” dedi. Altınok’un “eylemci” ifadelerini kullanması ise dikkat çekti.

 

Bombalı tehdit

Kağıthane’de geçen günlerde İBDA-C’ye yakınlığı ile bilinen Adımlar Dergisi’ne düzenlenen bombalı saldırıyı üstlenen “Halk Savunma Birliği” adlı örgütü, twitter adresleri üzerinden yaptıkları açıklamada “Çağlayan adliyesinde DHKP-C savaşçılarının kılına zarar gelmesi halinde, İstanbul’da iki polis noktasına yerleştirdiğimiz bombayı havaya uçuracağız” diye tehditlerde bulundu.

 

Sekiz saat sonra

Saat 20.30 sıralarında polis operasyonu başladı. Müzakereler sürerken saat 20.24 ilk önce adliyede kuvvetli patlama gerçekleşti. 20.30 sıralarında 15-20 el silah sesi duyuldu. Adliye koridorları 5 dakika sonra ikinci patlama sesiyle irkildi. Ardından yeniden silah sesleri duyulmaya başlandı. Çatışma bir süre devam etti. Ardından adliyeden 3 ambulans hızla çıktı.

Operasyondan yaklaşık bir saat sonra kameraların karşısına geçen Altınok, Kiraz’ın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını, iki eylemcinin öldürüldüğünü açıkladı. Altınok “Maalesef teröristler telefonla iletişim kurulduğu bir anda rehin almış oldukları savcımızın odasından silah seslerinin gelmesi üzerine emniyet birimlerimiz, güvenlik kuvvetlerimiz odaya operasyon yapmışlardır. Bütün iletişim kanallarının kullanılmasına rağmen odadan silah seslerinin gelmesi sonucunda yapılmış olan operasyon sonucunda başsavcımız Mehmet Selim bey ağır yaralı olarak şu anda hastanededir.”

 

Acı haber

Hastane yetkilileri saat 23.00’te yaptıkları basın açıklamasında Savcı Kiraz’ın hastaneye getirildiğinde kalbinin ve solunumun durduğu bir saat süren hayata döndürme çabalarının sonuçsuz kaldığını belirtti. Kalp pili de takılan Savcı Kiraz tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

 

Sohbet ediyorduk

Operasyonun ardından DHKP’C’ye yakınlığıyla bilinen “Halkın Sesi TV” twitter hesabından yapılan açıklamada, eylemcilerin savcıya zarar vermek gibi bir niyetinin olmadığı, savcıyla sohbet ettikleri sırasında polisin operasyon düzenlediği öne sürüldü. Açıklamada, eylemcilerin son sözlerinin “Berkin’in katilini açıklasalardı savcıya zarar vermeden teslim olacaktık. Savcının katili de onlar” ifadelerine yer verildi.

8 SAAT SONRA BASKIN

DHKC’li olduğunu söyleyen kişiler tarafından Çağlayan Adliyesi’nde Berkin Elvan’ın davasına bakan savcı Selim Kiraz’ın rehine alınması dakika dakika böyle gerçekleşti:

12.36 DHKC üyesi olduğunu söyleyen kişiler, Berkin Elvan davasına bakan savcı Mehmet Selim Kiraz’ı Çağlayan Adliyesi’nin 6. katında rehin aldı.

13:50 Savcıyı rehin alan DHKC’liler, 5 maddelik taleplerini açıkladı. 15.36’ya kadar talepleri yerine getirilmezse savcıyı öldüreceklerini belirttiler.

14:00 Savcı Kiraz’ın odasından silah sesi duyuldu.

14:10 Çelik yelekli ve silahlı polisler kata girdi.

14:30 Cep numarasından aranan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın telefonunu açan kişi “Savcı Selim Kiraz şu an müsait değil” diyerek telefonu kapattı.

14:53 Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan açıklama yaptı.

15:00 Başbakan Davutoğlu harekete geçip brifing aldı.

15:04 Adliyenin bütün katları boşaltılmaya başlandı.

16:00 Adliyeye giriş çıkışlar yasaklandı.

16:07 İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok “Eylemcilerle görüşmeler sürüyor” açıklaması yaptı.

16:54 DHKC üyeleri, Berkin Elvan’ın katilleri açıklandığı takdirde savcıya yönelik bir eylemleri olmayacağını açıkladılar.

17:41 DHKPC’ye yakınlığıyla bilinen Halkın Sesi sitesinin sosyal medya hesaplarından Berkin Elvan’ın katillerinin canlı yayında açıklanmasını istendi. Aksi halde savcının öldürüleceği bildirildi.

17:50 Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan adliyeye geldi.

18:00 DHKC üyeleri Med Nuçe TV’ye canlı telefon bağlantısı yaparak taleplerini yineledi. Odaya herhangi bir müdahalede ya da taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Savcı Kiraz’ı öldürmeye kararlı olduklarını açıkladı.

18:17 Berkin Elvan dosyasındaki şüpheli polislerin bilgileri ile fotoğraflarını paylaşan twitter hesabı askıya alındı.

18:39 Eylemi gerçekleştiren DHKC üyelerinin taleplerini paylaşan DHKP’C’ye yakın Halkın Sesi adlı twitter hesabı da askıya alındı.

18:53 Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan’ın eylemcilerle telefonla görüştüğü açıklandı.

19:51 Eylemciler Berkin Elvan’ın katili olduğunu düşündükleri üç polisin sicil numaralarını açıkladı ve isimlerin yarım saat içinde açıklanmasını istedi.

19:57 Eylemciler, dosyayı ve kriminal büronun yazılarını incelediklerini ve belgelerde üç polisin kırmızı çerçeve içine alındığını söyledi. Raporda öne çıkan G.T. isimli bu polisle sicil numaraları bilinen diğer iki polisin canlı yayında suçlarını itiraf etmesini isteyen eylemciler, daha sonra eylemlerini bitireceklerini açıkladı.

20:06 Halkın Hukuk Bürosu’ndan yapılan açıklamada operasyon sinyali verildi.

20:18 Halkın Sesi sitesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre eylemcilerin üç polisin basın açıklaması yapması yönündeki talebi kabul edildi. Üç polisin adliyeye getirildiği ifade edildi.

20:27 Çağlayan Adliyesi’nde büyük bir patlama sesi duyuldu.

20:43 Halkın Sesi sitesinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre polislerin operasyonun başlamasının ardından Savcı Kiraz, eylemciler tarafından vuruldu.

20:50 Halkın Sesi TV, üç eylemcinin ağır yaralı olduğunu Kiraz’ın yaralı olduğunu duyurdu.

21:07 Halkın Sesi TV’ üç eylemci öldürüldüğünü duyurdu.

21:28 İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok basın açıklaması yaptı. Savcının ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığını “teröristlerin” öldürüldüğünü açıkladı.

Çağlayan Adliyesi'ndeki çatışma anı kamerada - VİDEO 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler