Kayarken öleceklerdi: İşte o gün Erzurum'da yaşananlar

Facianın eşiğinden dönülen Erzurum'da çöken pist heyelan bölgesine yapılmış. Çöken pistte antreman yapan ulusal kayakçılar, erken uyarı sayesinde kurtuldu.

Yayınlanma: 16.07.2014 - 23:45
Abone Ol google-news

Erzurum’da açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ve hiçbir teknik alt yapısı olmayan Türk Telekom Atlama Kuleleri’ndeki çökme sırasında faicanın eşiğinden dönüldüğü ortaya çıktı.

Uzunca bir süredir tümsekler oluşan ve zemini bozulan pistin teknik sorumlularının kulelerdeki çökmeyi önceki sabah erken saatlerde fark ettikleri ve durumu “acil” koduyla Erzurum Valiliği ile AFAD’a bildirdikleri öğrenildi. Bu gelişmeler üzerine Dünya Kayakla Atlama Şampiyonası için kampa giren 15 kişilik Yıldız Genç Kayak Milli Takımı’nın saat 15.00’da yapacağı antrenman iptal edildi ve tesisler boşaltıldı.

"Erzurum'a çağ atlatacak" kulelerin çökme anı

Finlandiyalı antrenör Niemela gözetiminde bir süredir yaz dönemi atlayışlarını gerçekleştiren milli takım sporcuları pistteki bozulmadan şikayetçi olmuştu. Finli antrenörün de yetkilileri uyardığı ortaya çıktı. Erzurum’da meydana gelen kayma sırasında 5 pist ile 3 kule kullanılamaz hale gelirken, 95 ve 125 metrelik iki ana kulede ise hasar oluştu.

İki kulenin de her an yıkılabileceği ifade ediliyor. Tesis 100 milyon liraya mal olmuştu. Pistteki çökme sırasında kayakla atlama, boks ve atletizm milli takımlarının kamp yaptığı da ortaya çıktı.

Çökme sonrası polis ve itfaiye ekipleri bölgeyi ‘girilmez’ alan olarak ilan etti. Tesisin yanındaki otelde kalan yabancı kayakçılar ise uzun süre eşyalarını alamadılar.

 

Kuleler sabıkalı

Atlama Kuleleri yapıldığı günden bu yana arızalarıyla gündeme geldi. 2011’de füniküler arızaları yaşanmış ve GSGM, “Arızanın sebebinin kabloları yiyen fareler olduğunu” açıklamıştı. Panaromik manzarası ile cafe olarak da kullanılan tesis 3 yılda bir kez resmi yarışlara ev sahipliği yaptı. Tesis yapımında çalışan işçi Şahin Ak inşaat sırasında da kaymaların yaşandığını açıkladı. Ak, “Yağmur yağdığında pistin çökeceği belliydi, daha önce iki kere kayma oldu beton atıp düzelttiler” dedi.

 

Çam ağaçlarını kestiler

Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, dün Erzurum’daki tesislerde inceleme yaptı. Yüklenici inşaat firması Sarıdağlar’ın sabihi de olay yerine geldi. Uzmanlardan oluşan heyet pistlerin çökmesinin ardında “heyelan” olduğunun altını çizdi.7 Ocak 2011’de açılışı yapılan kuleler için bölgede çok sayıda çam ağacı kesilmişti. Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Mehmet Yarar, tamiratı yeni yapılan pistin 15 yıl garanti süresi olduğuna dikkat çekerken, seyirci bölümünde de çatlak olduğunu vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler