'Kiminin fıtratında yakmak, kiminin fıtratında yanmak'

Gülten Akın’a verilen 7. Metin Altıok Şiir Ödülü töreni önceki akşam düzenlendi.

Yayınlanma: 14.06.2014 - 22:37
Abone Ol google-news

1993 Sivas katliamında yaşamını yitiren şair Metin Altıok adına konulan Metin Altıok Şiir Ödülü’nün yedincisinin töreni önceki akşam Beşiktaş Belediyesi Fulya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ömer Yavuz’un tasarladığı ödül heykelciği, rahatsızlığı nedeniyle İstanbul’a gelemeyen Gülten Akın’a sunulmak üzere Kırmızı Kedi Yayınevi sahibi Haluk Hepkon tarafından Yapı Kredi Yayınları yetkilisine verildi.

Şair Gülten Akın ödüle Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Beni Sorarsan” adlı kitabıyla değer görülmüştü.

Doğan Hızlan başkanlığında Hilmi Yavuz, Güven Turan, Talat Sait Halman, Ali Cengizkan, Eray Canberk ve Haydar Ergülen’den oluşan seçici kurul, Gülten Akın’ı ödüle “Şiiri hayatın anlamlarından biri kılan tutumuyla, her türlü yalnızlığımızdan yeni bir dil kurabilme yeteneğiyle ve Türkçenin büyük şiir geleneğini daha da büyüten şiirinin derinliği” gerekçesiyle oybirliğiyle alınan kararla değer görmüştü.

Gülten Akın’ın ödül törenine gönderdiği mesajı, Sivas katliamında hayatını kaybeden şair Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysal okudu. Gülten Akın mesajında “Metin Altıok ile Behçet Aysan’la aynı zamanlarda büyüdüm. Sivas’ta merdivendeki fotoğrafları hiçbir zaman belleğimden çıkmadı. O oturuşta direncin, haksızlığa karşı duruşun onurlu tavrı vardı. Sanki bilerek isteyerek bir ölüm. Metin Altıok’un Türk şiirindeki yerini anlatmaya gerek yok. Onun adına bir ödül aldığım için hem üzgünüm. Hem de onur duyuyorum” dedi.

Ödül töreninde gazeteci-yazar Enver Aysever’in Metin Altıok için özel olarak yazdığı müzikli gösteri ilk kez sanatseverlerle buluştu. Aysever’e Çiğdem Erken piyanosuyla, Çağ Erçağ ise viyolonseliyle eşlik etti. Aysever programını “Dostu Ahmet Say der ki; şairler ölmez, zaman gibidir, Sivas’ta zaman durmuştur, şairin şiiri durmuştur. Ben de diyorum ki, kiminin fıtratında yakmak vardır, kiminin fıtratında, aydınlık için, Pir Sultan gibi yanmak” sözleriyle noktaladı.

Gülten Akın daha önce de Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü, Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü, Erdal Öz Edebiyat Ödülü’ne değer görülmüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler