Kimse geride kalmasın

Stockholm’deki Dünya Su Haftası devletlere yönelik ’’Kimse Geride Kalmasın’’ (Leaving No One Behind) çağrısıyla başladı.

Yayınlanma: 27.08.2019 - 19:15
Abone Ol google-news

Dünyanın birçok ülkesinden üç bin uzmanın katıldığı Dünya Su Haftası’nda hafta boyunca sürecek 200 dolayında çalışma toplantısında, çeşitli boyutlarıyla ele alınacak su sorunu ‘’Kimse Geride Kalmasın’’ teması kapsamında tartışılacak. BM’in mart ayındaki su raporu da aynı başlık altında hazırlanmıştı. Bu yıl su sorununun, BM’nin 2015’te belirlenen ve bütün hükümetlerce kabul edilen kalkınma hedefleri kapsamında ele alınması, devletlere politik mesaj verilmek istendiği şeklinde yorumlanıyor.

Sürdürülebilir kalkınma hedefleri
28 yıldır düzenlenmekte olan Dünya Su Haftası’nda, bu yıla kadar su sorunu değişik boyutlarıyla ele alınıp çözüm modelleri üretilmekteydi. İklim değişikliğine bağlı olarak bugünden yakıcı bir sorun olarak kendini göstermeye başlayan su ve gıda sıkıntısını göğüsleyebilmenin tek çaresi olarak artık sürdürülebilir kalkınma modeli öneriliyor. Su sorunu üzerine uzman kurum ve kuruluşlarla temas halinde olup, koordineli çalışmayı yönlendiren BM çatısı altında iki yıl önce oluşturulan Su Biriminin başındaki Dr. Olcay Ünver, 2019’da “Kimse Geride Kalmasın’’ temasının seçilerek bütün ülkelere açık bir politik bir mesaj verilmek istendiğini söyledi.

Sacayağı dengelenmeli
Dr. Ünver, kalkınmanın sürdürülebilir olabilmesi için “Çevre, ekonomi ve sosyal alanların dengelenmesinden başka çare olmadığı artık anlaşıldı’’ diyerek, sadece ekonomik kalkınmaya yönelen ülkelerde sonunda çöküş yaşandığına dikkat çekti. ‘’Sağlıklı bir yaşam için nasıl dengeli beslenme gerekiyorsa, sağlıklı kalkınma için de çevre, ekonomi ve sosyal kalkınmadan oluşan sacayağı dengede kalmalı’’ diye konuştu.
2015’de bütün ülkelerin onayladığı BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 17 başlık altında toplanmıştı. Hükümetlerin kalkınma hedefleri konusunda ne kadar ilerleme sağlandığını yıllık raporlarla BM’e bildirdiğini söyleyen Dr. Ünver, ‘’Gördüğümüz kadarıyla 2030’da istenilen hedeflere ulaşılamayacak, ancak iklim değişikliğini göz önüne alacak olursak ısınmayı frenlemek için elden gelen gayretin gösterilmesi gerekiyor’’ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler