Kırk katır mı, kırk satır mı?

Bankalardaki batık kredi miktarı 1 Şubat itibarıyla ilk kez 100 milyar lirayı aşarken, son bir aylık artış 6.3 milyar TL oldu. BDDK verilerine göre, 2018’i yüzde 3.8 ile kapatan toplam krediler içindeki takipteki kredi oranı, bir ayda yüzde 4.2’e tırmandı. Toplam istihdamın yüzde 75’ine sahip olan KOBİ’lerin kredilerinde takip oranı yüzde 7.5 olurken, taşıt, işyeri ve ihtiyaç kredilerinde kullanıl

Yayınlanma: 08.02.2019 - 21:49
Abone Ol google-news

TÜİK dün dış ticaret endekslerini açıkladı. Aralık 2018’de ihracat miktar endeksi Aralık 2017’ye göre yüzde 4.5 artarken, değer endeksi yüzde 4.2 azaldı. Yine aralıkta ithalat değer endeksi değişmezken, miktar endeksi yüzde 28.3 azaldı.

İthalat keskin bir düşüşte. İyi de ithalatı ikame edecek yerli girdiler ya da mallar mı üretildi? Hayır. Peki, neden küçülüyor? Çünkü millette alım gücü kalmadı, pahalılık arttı, ekonomi küçülüyor, ithalata ihtiyaç azalıyor.

İhracat endekslerindeki duruma gelince, bu kârlılık iyice düşüyor demektir.

Küçülen, katma değer üretemeyen bir ekonomide, iflasları, konkordatoları ve işsizliği önleyebilir misiniz? Hayır. Böyle bir ekonomide vergi gelirlerinin artması mümkün mü? Hayır. Bir yandan da her türlü, yap işlet projelerinin garanti masrafları, güvenlik ve seçim harcamaları devam ediyor mu? Ediyor.

Peki, oluşan bütçe açığını nasıl kapatacaksınız? Ya servet vergileri salacaksınız ya da borçlanacaksınız. Faizleri düşürerek borçlanabilir misiniz? Peki, faizleri düşürmeden yatırımları ve üretimi destekleyebilir misiniz? Hayır. Kırk katır mı, kırk satır mı?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler