"SAVAŞTA VE BARIŞTA KEMAL ATATÜRK"

Bu kitabı Atatürk ve aydınlanma devrimi kütüphanemize kazandıran Hikmet Özdemir’in çalışması, herkes için önemli bir kılavuz.

Yayınlanma: 26.07.2019 - 11:39
Abone Ol google-news

 

ALEV COŞKUN

Atatürk, 100 yıl önce başlayan Milli Mücadelemizin lideri ve 20. Yüzyılda bağımsızlık savaşı veren mazlum milletlerin doğal önderidir. Ortaçağ karanlığında yaşayan bir toplumun çağdaşlaşması için bir dizi devrimler gerçekleştiren Türk toplumunun aydınlanma lideridir.

Atatürk hakkında gerek yerli gerekse yabancı birçok yazar kitaplar ve bilimsel makaleler yazdılar, kuşkusuz bir devlet kurucusu ve toplumsal dönüşüm önderi Atatürk hakkında kitaplar yazılması sürecektir.

Aslında Türkiye’de Atatürk biyografileri çok fazla değildir. Milli Mücadelede genç bir bürokrat, daha sonra cumhurbaşkanlığı genel sekreteri ve milletvekili olan Hikmet Bayur, 1960’larda Atatürk-Hayatı ve Eseri adını taşıyan kitabı yazdı. Kuşkusuz Şevket Süreyya Aydemir’in 3 ciltlik Tek Adam eseri çok önemlidir. İngiliz yazarlar Lord Kinross’un Atatürk-Bir Milletin Yeniden Doğuşu ve Andrew Mango’nun Atatürk adlı kitapları da önemlidir.

Ayrıca Benoit-Mechine, Herbert von Biscoff, Aleksandre Jevakoff gibi yabancı yazarlar da Atatürk hakkında kitaplar yazdılar. 2000’li yılların başlarında Şerafettin Turan’ın, Mustafa Kemal Atatürk-Kendine Özgü Bir Yaşam ve Kişilik adlı biyografisi yayınlandı. Kuşkusuz Turgut Özakman’ın Şu Çılgın Türkler’de Mustafa Kemal’i merkez olarak alan bir belgesel romandır.

Geçen ay Prof. Dr. Hikmet Özdemir’in Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk adını taşıyan kitabı Doğan Kitap’tan yayınlandı.

Özdemir, kitabında bugüne kadar yazılmış kitaplardan, ayrıca Atatürk’ün yanında bulunmuş olan günün önemli kişilerinin de anılarından yararlanmış ve onlara gönderme yaparak eksiksiz bir Atatürk biyografisi yazmaya gayret etmiş.

Son yıllarda, Cumhuriyet’in kurucu lideri başta Atatürk ve en yakın silah arkadaşı İnönü olmak üzere, Cumhuriyet ilkelerine ve kazanımlarına yönelik saldırılar göz önünde tutulursa, böylesi kitapların da ortaya çıkması doğaldır ve önemlidir.

Özdemir’in kitabı toplam 688 sayfa olup 1637 dip not vardır. Ayrıca geniş bir kaynakça verilmesi ve kitabın sonuna eklenen dizin kitabın bilimselliğini artırmaktadır.

Kitabın yazarı Prof. Özdemir, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında çeşitli üniversitelerde görev yapmış olan bir akademisyendir.

Atatürk ve Türk Aydınlanma Devrimi kütüphanemize kazandırılan bu eser nedeniyle Profesör Özdemiri kutluyor ve kitabı konuyla ilgilenen herkese öneriyorum.

Savaşta ve Barışta Kemal Atatürk / Hikmet Özdemir / Doğan Kitap / 388 s. / 2019.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler