Salkımsöğütün Türküsü

Cumhuriyet Gazetesi müzik yazarı, Albert Long Hall Konserleri’nin yaratıcısı, yaşatıcısı Evinİlyasoğlu’nun son kitabı Salkımsöğütün Türküsü /Söyleşiler, Portreler, Değinmeler Türkiye’nin kaliteli müzik alanındaki yayınları ile tanınan Pan’dan çıktı.

Yayınlanma: 17.03.2014 - 22:45
Abone Ol google-news
 
Evin İlyasoğlu’nun Aralık 2013'te kaybettiği eşi Eyüp İlyasoğlu’na ithaf ettiği “Salkımsöğütün Türküsü” kitabı adını aynı adlı ilk eleştiri yazısından alıyor.
Yazın dünyasına ilk adım attığı “Salkımsöğütün Türküsü”, Asım Bezirci ve Mehmet Fuat gibi iki büyük eleştirmenin oyunu alarak “Yeni Dergi’nin 1968 Eleştiri Yarışması”nda birinci olduğu ve sonraki yaşamında müzik dünyasıyla yazın dünyasını birleştirmesinde ilk büyük olay olduğu için onca emeğini içeren bu kitaba ad olmayı gerçekten hak ediyor.
 
Kitap sadece meraklısı tarafından dikkatle takip edilen Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmış köşe yazılarından bir seçki ile sınırlı değil. “Salkımsöğütün Türküsü” nde yayınlanmamış her biri yeni bir kitaba giriş olabilecek önemde röportajlar, ciddi sanat dergilerinde çıkmış yazılar da var. Yerli sanatçılar kadar yabancı sanatçıları, dünyaca ünlüler kadar alçak gönüllüleri, tarihin derinindeki anıtsal portreler kadar çiçeği burnundakileri, bugünkü ünlülerin ilk gençlik anılarını içeren zengin bir yelpaze…
 
Merak ve zevkle okunan tarihsellik özelliği ile daha da önem kazanan bu çok sesli yazılar “Yalan Dünya Herşey Bomboş” adlı özenli belki de en yaratıcıeleştiriyle noktalanıyor.
 
“Salkımsöğütün Türküsü” nün sanatçı ve sanatseverleri yakından ilgilendiren, bu alanda yazmaya cüret edenleri de derinden düşündürecek pek çok işlevi var.
 
Evin İlyasoğlu, 7 yaşında piyano çalmaya başlamış; yıllar içinde müziği yazmak, müziği anlatmak tutkusuyla radyo – TV programcılığı, yazarlık ve hocalık yapmış,ilk kitapları gün yüzüne çıktığında en önemli kaynakları müzikçilerle yaptığı söyleşiler olan çok üretken bir yazar. Onun müzikçi portreleri ve müzik üstüne değinmeleri bugün sayısı 20’yi aşan kitaplarıyla sanatçı ve sanatseverlerin dünyasını zenginleştiriyor. Bugün hayatta olmayan Zehra Yıldız, Nevit Kodallı gibi pek çok sanatçı bu eserlerde sonsuzluğu yaşıyor.
 
Evin İlyasoğlu kitabın girişinde okura, “Günlük gazete ve dergilerde yayımlanan yazılar çabucak uçup gider. Yıllar sonra onların derlenmiş halini okumak bir okur olarak bana her zaman heyecan vermiştir. Bu yazıları seçerken bir yandan her zaman gündemde olan konulara öncelik verdim, öte yandan da zamanın izdüşümü olan yazılar arasından seçme yaptım. Bu tür kitapların basılmasını ressamların retrospektif sergilerine benzetiyorum. Her yeni yazı, her yeni kitap gibi bu derlemem de beni sonraki çalışmalarım için yüreklendiriyor.” sözleriyle sesleniyor.
 
Eşinin ağır hastalığı sırasındaki acı ve çaresizliğini “Gürer Aykal: Bir Cumhuriyet Çocuğunun Orkestra Şefi Olarak Portresi” ne, kaybından duyduğu büyük boşluğu ise, “Salkımsöğütün Türküsü’ne döken bu usta kalemin yeni ürünlerini merak ve hayranlıkla bekliyoruz. Belki “Ayla’yı Dinler misiniz?” tadında bir Ayşegül Sarıca, belki de Gönül Gökdoğan biyografik kitapları …Salkımsöğüt’te o kadar ip ucu var ki…

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler