23 Nisan Dünya Kitap Günü’nde “Her Kitap Bir Hediye”

Türkiye Yayıncılar Birliği, 23 Nisan Dünya Kitap Günü'nde “Her Kitap Bir Hediye” sloganı ile herkesi sevdiklerine kitap armağan etmeye çağırıyor.

Yayınlanma: 22.04.2014 - 15:39
Abone Ol google-news

1995’te Barselona’da toplanan Uluslararası Yayıncılar Birliği Kongresi 23 Nisan gününün her yıl “Dünya Kitap Günü” olarak kutlanmasını kararlaştırmış ve aynı yıl UNESCO tarafından da “23 Nisan Dünya Kitap Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu kararın alınmasında 23 Nisan’ın Cervantes, Shakespeare, Vega, Nabokov gibi birçok ünlü yazarın doğum ya da ölüm günü olması da etkili olmuştur.

Bu kutlamanın amacı, kitabın ve okuma alışkanlığının önemini dünya çapında vurgulamak, okumayı özendirmek; yayına, yayın hakkına, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıyı teşvik etmek; kitabın, uluslar arasında kültür alışverişini sağlayan, karşılıklı anlayış ve hoşgörüyü geliştiren niteliğiyle de dünya barışına hizmet olarak belirlenmiştir.

Dünyanın, sayısı her geçen yıl artan birçok ülkesinde bu gün, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin de üyesi olduğu, Uluslararası Yayıncılar Birliği - International Publishers Association (IPA), Kütüphane Birlikleri ve Kurumları Uluslararası Federasyonu - International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) gibi uluslararası kuruluşların da desteğiyle düzenlenen çeşitli kültür ve sanat etkinlikleri ile kutlanmaktadır. 23 Nisan öncesindeki haftaya yayılan kutlamalar öncelikle okullarda ve kütüphanelerde yapılan etkinliklerle başlıyor. Öğrencilere kitap okuma sevgisini aşılayan, onların kitaplarla, yazarlarla, kitabevleri ve kütüphanelerle tanışmasını sağlayan etkinlikler yapılıyor. Kitap okumayı teşvik amaçlı posterler, kitap ayraçları dağıtılıyor. Özellikle öğrenciler ve çocuklar için hazırlanan kitaplar okullarda ve kütüphanelerde dağıtılıyor. Yazarlarla tanışma toplantıları ve okuma günleri düzenleniyor. Gazete ve dergiler kitap ekleri veriyor. Okuma sevgisi ile ilgili yarışmalar düzenleniyor.

23 Nisan günü kutlamalar doruk noktasına varıyor. Sevenlerin birbirlerine kitap hediye ettiği gün olarak yaşanıyor. Kitabevlerinde imza günleri, okuma etkinlikleri, yazarlarla sohbetler yapılırken, kutlamalar sokaklara yayılıyor, şenlik havası alıyor.

Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı’nca 23 Nisan gününü içine alan hafta “Dünya Kitap Günü ve Kütüphaneler Haftası” olarak kabul edilmiştir.

“Dünya Kitap Günü” önümüzdeki bir hafta boyunca ülkemizde de, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ile birlikte başta okullarımız, kütüphanelerimiz, kitapçılarımız ve yayıncılarımız olmak üzere resmi ve özel kuruluşların destek ve katkılarıyla tüm yurt çapında bir şenlik havasında kutlanacaktır.

“23 Nisan Dünya Kitap Günü”nde “Her Kitap Bir Hediye” sloganı ile herkesi sevdiklerine kitap armağan etmeye çağırıyoruz.

Türkiye Yayıncılar Birliği


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler