Suna Kıraç’ın izinde 10 yılın öyküsü

Türkiye’nin ilk iş kadınlarından Suna Kıraç’ın eğitim, kültür ve sağlık alanında başlattığı, öncüsü olduğu, desteklediği sivil toplum girişimlerinin ve bunları gerçekleştiren kurumların öykülerini, gazeteci-yazar Rıdvan Akar'in kalemiyle, anlatan “İdealler Gerçekleşirken: Suna Kıraç’ın izinde 10 yılın öyküsü” kitabı Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yayınları arasından çıktı.

Yayınlanma: 23.01.2017 - 20:25
Abone Ol google-news

Kitap, Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü de içinde barındıran Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın kurucularından Suna Kıraç’ın yaşam öyküsünü gene Rıdvan Akar'in kalemiyle anlatan, ilk baskısı 2006 yılında yapılan “Ömrümden Uzun İdeallerim Var!” anı kitabın devamı niteliğinde.

Rıdvan Akar’ın iki bölüm olarak kurguladığı “İdealler Gerçekleşirken: Suna Kıraç’ın izinde 10 yılın öyküsü” nün, notlarından, mektuplarından, albümlerinden ve yakın çevresinin tanıklıklarından derlenen ilk bölümü, modern bir iş kadını, eğitimin önemine bilen aktif bir sivil toplum gönüllüsü, eş ve anne Suna Kıraç’ın portresini çiziyor.

Suna Kıraç’ın doğuşuna, gelişimine ve sürdürülmesine katkıda bulunduğu Koç Vakfı, Koç Lisesi, Koç Üniversitesi, Galatasaray Eğitim Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü ve Kaleiçi Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve uzun yıllardır onu yatağa bağlayan hastalığı üzerine kurulan,Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde yer alan Nörodejenerasyon Araştırma Laboratuvarı (NDAL) gibi kurumlar ve bu kurumların kahramanları kitabın ikinci bölümde tanıklıklarıyla yer buluyor.

“Gerçekleşen İdealler” yalnızca bütün bu kurumların ve projelerin liderlerini, kahramanlarını anlatmakla kalmıyor, aynı zamanda bu kurumların yürüttüğü projelerle yaşamı değişen, kendine ve ülkesine değer katan insanları da anlatıyor.

Tüm geliri Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanan kitapta, her kurumun kendi ikinci kuşaklarını yarattığına vurgu yapan Rıdvan Akar, son sözünde şu değerlendirmeyi yapıyor, “Suna Kıraç’ın idealleri artık “ideal” olmaktan çıktı. Bir varlık, kurum ve devasa bir eğitim ve kültür yapısına dönüştü... Yıllar içinde, bütün bu kurumlar kendi ikinci kuşaklarını yarattı. Öyle ki (…) Koç Üniversitesi’nden mezun olurken Suna Kıraç’ın elinden ödül alanlar artık üniversitenin öğretim üyelerine dönüşmüştü. Bu tarihi dönüşüm ve gelişim bir ömre sığmayan ideallerin adıydı.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler