Komada seçim zaferi kazandı

Bir Neo Nazinin bıçaklı saldırısına uğrayan ve yapay komaya sokulan sığınmacı yanlısı aday Reker, Köln’ün ilk kadın belediye başkanı seçildi.

Yayınlanma: 19.10.2015 - 10:14
Abone Ol google-news

Reker’in afişlerine “her zamankinden çok ona oy vermemiz lazım” mesajları bırakıldı. Reker’e 20 santimlik avcı bıçağıyla saldırıldı.

Türkiye üzerinden gelen sığınmacı akınının hedef ülkesi olmak Almanya’da kutuplaşmaya yol açıyor. Sığınmacıları isteyenler ve istemeyenler arasında toplumsal bölünme yaşanırken, Başbakan Angela Merkel’in sığınmacılara açık kapı politikası ilanına tepkiler şiddet boyutuna vardı.

Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin Dresden’deki gösterisinde Merkel için darağacı kurulmasının ardından, önceki gün Köln’de sığınmacı yanlısı aday Henriette Reker seçim standında boynundan bıçaklandı. Almanya’yı şoka sokan saldırının ardından, dün Türkiye kökenli nüfusun yoğun olduğu Köln’de düzenlenen yerel seçimi Reker kazandı. Bir Avustralyalıyla evli olan, sığınmacılara aktif destek veren, Merkel’in CDU’su, Hür Demokratlar, Yeşiller tarafından desteklenen bağımsız aday Reker, oyların yüzde 52’sini alıp Köln’ün ilk kadın belediye başkanı oldu.

Boğazı kesilen, yemek borusu hasar gören, bıçağın şah damarına gelmemesi sayesinde ölümden dönen 58 yaşındaki Reker, seçim sırasında yapay komaya sokuldu, ama hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı. Biri ağır dört kişiyi daha yaralayıp polise teslim olan ve saldırıyı ırkçı saiklerlerle, bilinçli yaptığını söyleyen Frank S. polise göre siyasi suikast girişiminde bulundu.

Saldırgan FAP’tan

Reker’e 20 santimlik avcı bıçağıyla saldıran 44 yaşındaki Frank S., sosyal yardımla geçinen bir işsiz. İnternette yabancı düşmanı yazılar yazan Frank S., geçmişte Özgürlükçü Alman İşçi Partisi (FAP) içinde aktifti. Aşırı sağcı ve şiddet eğilimli FAP, 1995’te yasaklanmıştı. Polise ifadesinde sığınmacı politikasını eleştiren Frank S.’nin akıl sağlığının yerinde olduğuna, yargılanması önünde engel bulunmadığına hükmedilmesi bekleniyor.

Bu yıl 1 milyon sığınmacı alacak Almanya’da hem İslamcıların yükselişinden hem de aşırı sağcıların şiddet eylemlerine geçmesinden korkuluyor. Polis ve istihbarat, PEGIDA ve 8’i Türkiye asıllı 10 kişiyi öldüren Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün benzerlerinin kurulmasına karşı alarmda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler