BİFO konserinde kültürler buluştu

BİFO “Müzik Tarihinden Altın Bir Yaprak” başlıklı konserini şefleri Sascha Goetzel yönetiminde 12 Aralık akşamı Lütfi Kırdar’da verdi.

Yayınlanma: 14.12.2019 - 12:48
Abone Ol google-news

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) “Müzik Tarihinden Altın Bir Yaprak” başlıklı konserini şefleri Sascha Goetzel yönetiminde 12 Aralık akşamı Lütfi Kırdar’da verdi. Konserin solisti ünlü soprano Dorothea Röschmann, BİFO’nun güzel eşliğinde G. Mahler’in Rückert’in şiirleri üzerine bestelediği “Rückert- Lieder” diye adlandırılan beş şarkısını büyük bir ustalıkla seslendirdi.

Sezonun 130 dakikalık en uzun konseri boyunca tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ve İstanbul hayranı Viyanalı şef Goetzel,  hem seslendirilen eserlerin hem de iki ülkenin tarihi kültürel arka planını aydınlatan bir söyleşi yaptılar. Ortaylı’nın iki dile hakim olması nedeniyle pek de çevirmene ihtiyaç olmayan söyleşide Batılı bestecilerin kullandıkları Türk motif ve enstrümanlarını gösteren, aynı zamanda Osmanlı askeri müziğinin ve Cumhuriyet döneminin batının çok sesli müziğine nasıl açık olduğunu kanıtlayan zengin program boyunca açıklamalar yaptılar. Kanıt olarak da programda yer alan C. Guatelli, “Osmanlı Sergi Marşı”, W. A. Mozart, “Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü”; F. J. Haydn,  “Askeri” senfonisinin final bölümü; L. v. Beethoven “Fidelio Uvertürü ve Atina Harabeleri’nden Uvertür ve Türk Marşı”; G. Donizetti Paşa’nın “Mecidiye Marşı”; F. Liszt, Mephisto Valsi’nden “Der Tanz in der Dorfschenke”; A. A. Saygun, Orkestra Süiti’nden “Horon”; J. Strauss II,  “Binbir Gece Valsi” ve Ferit Tüzün’ün, “Türk Kapriçyosu” seslendirildi. Osmanlı Sergi Marşı ve Mecidiye Marşı’nı baş keman Pelin Halkacı Akın yönetiminde seslendiren BİFO yüksek birlikteliğini şefsiz de gösterdi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler