‘Alevilerden Kalan’

Kalan Müzik etiketiyle çıkan ‘Alevilerden Kalan’ adlı albümde Alevi müziğinin klasik eserleri bir arada. İki CD halinde çıkarılan albümde yer alan 34 eseri 38 sanatçı seslendiriyor

Yayınlanma: 27.06.2014 - 22:47
Abone Ol google-news

Kalan Müzik, geçtiğimiz yıllarda “Kızılbaş-I” ve “Kızılbaş-II albümlerinin ardından bu kez de Alevi müziğinin klasiklerinin toplandığı “Alevilerden Kalan albümünü çıkardı.

Tevhit, miraçlama, düvaz-ı imam, devriye, mersiye, semah, nat-ı nebi, nat-ı Ali ve pendnamelerden oluşan Alevi nefeslerin en bilinenlerinin toplandığı “Alevilerden Kalan”, meraklılarının arşivinde bulunması gereken bir albüm.

İki CD’den oluşan albümlerin ilkinde 18, ikincisinde 16 eser bulunuyor. Aralarında Musa Eroğlu, Erdal Erzincan, Mercan Erzincan, Cengiz Özkan, Kardeş Türküler, Ali Rıza-Hüseyin Albayrak, Tolga Sağ, Ahmet Aslan, Şevval Sam, Nida Ateş, Gülten Benli, Tuncay Balcı ve Nilüfer Sarıtaş gibi tanınmış sanatçılarla yeni isimlerin buluştuğu karma bir albüm olmuş. Alevi müziğinin klasiklerinin yeniden yorumlandığı albümde daha önce dinlemediğimiz iki de yeni nefes yer alıyor. Biri Erdoğan Emir’in seslendiridiği Zazaca “Dı be”, diğeri ise Erdem Şimşek tarafından okunan “Terk Ettik Alemde Ha ile Hu’yu adlı nefes. Bu iki nefes gibi bunları yorumlayan sanatçıları da ilk kez dinledik. Repertuvara iki yeni nefes kazandıran Erdem Şimşek ile Erdoğan Emir’in yorumu da muhteşem. Hele “Terk Ettik Alemde Ha ile Hu’yu son yıllarda dinlediğimiz en iyi nefeslerden biri.

Albümde Alevi müziğinin türlerindeki dağılım kadar yöresel dağılım da iyi gözetilmiş. Ege’den Akdeniz’e, Orta Anadolu’dan, Karadeniz’e kadar her yörenin semah ve nefeslerine yer verilmiş. Sanatçılar en çok Pir Sultan Abdal’ın nefeslerine itibar etmişler. Albümdeki sekiz nefes Pir Sultan’dan, üçüŞah Hatayi’den, ikisi de Âşık Sıtkı’dan. Dedemoğlu, Teslim Abdal, Virani, Ruhsati, Âşık Veli, Âşık Daimi, Sey Qaji, Neşet Ertaş, Kul Hüseyin, Dertli Divani, Mesleki, Hüseyin Abdal, Pir Dede, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu ve Âşık Emrah’ın bir nefesi yer alıyor.

Nefeslerin icraasında Erdal Erzincan, Cengiz Özkan, Tolga Sağ, Musa Erdoğlu, Ali Rıza-Hüseyin Albayrak, Nida Ateş kendilerinden beklenen ustalığı sergilemişler. Tanınmış ustaların dışında son yıllarda Alevi müziğinin icrasında kendinden söz ettiren yeni bir usta çıkageldi. Bu yeni ustanın adıHüseyin Korkankorkmaz. Seslendirdiği her eserin hakkını fazlasıyla veriyor. Bu albümde de Gökhan Dülek’le birlikte seslendirdiği Âşık Daimi’ye ait Bir Gerçeğe Bel Bağladım adlı Vahdetname’yi ustalıkla yorumlamışlar. Albümde diğer dikkat çekenler ise Ahmet Aslan’la Levent Güneş’in söylediği “Yola Girme Sen”, Ayşe Demir Bingöl’ün “Her Sabah Dertli Esersin ile Gülten Benli’nin okuduğu “Çağrışa Çağrışa” adlı nefes olmuş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler