Klasik müzik İstanbul’u saracak

46. İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı.

Yayınlanma: 15.02.2018 - 20:36
Abone Ol google-news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu sene 46’ncısı düzenlenecek olan İstanbul Müzik Festivali, 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ’nin sponsorluğundaki festival, bu sene “Aile Bağları” temasını merkeze alan bir programla klasik müzik severlerin karşısına çıkacak. La Scala Filarmoni Orkestrası, mezzosoprano Joyse DiDonato ve Mischa Maisky gibi önemli isimleri ağırlayacak festival, özel projelere de ev sahipliği yapacak. Festivalin bu seneki Onur Ödülü Prof. Yekta Kara’nın olurken, Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise Mischa Maisky’ye verildi.

46. İstanbul Müzik Festivali’nin programı dün Yapı Kredi Kültür Sanat’ta yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak konuşmacı olarak katıldı.

Bülent Eczacıbaşı konuşmasında, “Festival programında bu yıl da büyük solistler ve önemli orkestralar, prömiyerler, disiplinlerarası söyleşiler, her yaştan izleyiciye açık, geniş katılımlı ücretsiz konserler yer alıyor. Bunun yanı sıra festivalde, İKSV olarak gençlere ve çocuklara yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Bu çalışmaların hem klasik müziğin hem de ülkemizin geleceğine önemli etkileri olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı. Gaye Akçen ise “İKSV ile işbirlikteliğimiz esnasında birçok kıymetli sanatçımızı ağırladık; festivalin önemli isim ve topluluklarından Suna Kan, İdil Biret, Halit Turgay ve Fazıl Say gibi isimleri İstanbul’da sanatseverlerle buluşturduk. İKSV ile ortak hedefimiz, müziği çok yönlü ele alarak, tüm ülkemizin geleceği gençleri ve müzikseverleri aralarında aile bağının kurulduğu bir müzik anlayışıyla buluşturmaktır” dedi.

Açılış genç solist ile

46. İstanbul Müzik Festivali, açılış konserini 14 yıldır gelenek halini aldığı üzere yine Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde ödüllü genç bir solistle gerçekleştirecek.

Tüm dünyada geniş yankı uyandıran, mezzosoprano Joyce DiDonato’nun projesi “Savaşta ve Barışta”, Türkiye’de ilk kez 46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında dinleyicilerle buluşacak. Barış ve huzura müzik yoluyla ulaşabileceği inancıyla hayata geçirdiği projesiyle ECHO Klasik Ödülü’nü alan, Joyce DiDonato aynı zamanda iki Grammy ödülü ve 4 kez aldığı ECHO Klasik Yılın Kadın Sanatçısı ödüllünün de sahibi.

Biletler 24 Şubat’ta

Festival biletleri 24 Şubat Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış sistemi ve İKSV Ana Gişe üzerinden satışa çıkacak. Her konser için sınırlı sayıda öğrenci bileti de satılacak. Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için: muzik. iksv. org.

Biret ile ‘Yarının Kadın Yıldızları’

İstanbul Müzik Festivali 46. yılında geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla yeni bir projeye imza atıyor. Yarının Kadın Yıldızları, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olacak. Seçici kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar, Türkiye’nin ilk “harika çocuğu” İdil Biret’le birlikte 28 Mayıs Pazartesi akşamı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek “Yarının Kadın Yıldızları” konserinde dinleyicilerle buluşacak. Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Şubat ile 22 Mart tarihleri arasında destekbasvuru@ iksv.org adresinden yapabiliyor.

YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ-II

Dostlukları ve müzikal işbirlikleri uzun yıllara dayanan Renaud Capuçon ve Gérard Caussé, başarılı konser ve albümlerde birlikte çaldıkları Clemens Hagen ile bu kez İstanbul Müzik Festivali’nde buluşuyor. Üç yıldız solist bu konserin ardından Amsterdam Concertgebouw’da aynı programı seslendirecekler ve Temmuz ayında Verbier Festivali’nde tekrar bir araya gelecekler.

Kara: Gurur verici

Bu seneki festivalin Onur Ödülü sahibi Prof. Yekta Kara, ödülün çok onur ve gurur verici olduğunu belirtirek, “Çünkü İKSV, Türkiye’de bugün her anlamda yüz akımız olan bir vakıf. 46 yıldır kesintisiz ve en dolu biçimde, en mükemmel şekilde etkinliklerini sürdüren bir vakıf” dedi. Festivalin ilk yıllarını Almanya’da öğrenci olduğu için takip edemediğini söyleyen Kara, “Ama oluşturdukları programlar olsun, davet ettikleri sanatçılar, izledikleri kültür politikası olsun, benim hayranlığımı sağladı. Türkiye’ye döndükten sonra tabii ki çok daha festival etkinlikleriyle ve vakıfla iç içe oldum. Bütün zorluklara rağmen, etkinlik çıtasını hiç aşağı düşürmeden insanlara ulaşmak için sonsuz bir çaba içerisinde yollarına devam ediyorlar” diye konuştu.

Festivalde yer alacak önemli sanatçılardan olan Gülsin Onay da festivalle ilgili, “Çok güzel bir program yine. Olağanüstü projeler. Yani gerçekten ne kadar şanslı hem İstanbullular hem İstanbul’a bu vesileyle gelecek olanlar. Çünkü inanılmaz bir program izleyecekler dünyanın en güzel kentinde diyebilirim” ifadelerini kullandı. Festivale özel prodüksiyon “Yolda” projesiyle de dünya prömiyerini festivalde yapacak olan Onay, “Hem benim için hem festival için hem de İstanbul izleyicisi için bir ilk olacak. Müthiş bir proje. Çok güzel eserler var. Program çok güzel bir program, içinde ayrılıkla ilgili, buluşmak, ayrılmak ve yeniden kavuşmak gibi eser başlıkları da var. Bu temanın arkasına da Murathan Özbek inanılmaz etkileyici resimler seçmiş. Ben çok heyecanlıyım. Sabırsızlıkla bekliyorum” yorumunu yaptı.

Meral Azizoğlu ve Hakan Güngör ise “Festivalin teması ‘Aile Bağları.’ Biz de karıkoca olarak buradayız, ayrı projeler ama biz de ailenin bir üyesi olmaktan son derece mutluyuz. O sıcaklığı sahnede yansıtacağımızı düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler