Köylülerden insanlık dersi

Henüz bir hafta önce kendilerini acımasızca döven özel güvenlik görevlilerini, şimdi kullanılıp atıldıklarında yalnız bırakmadılar. Üstelik şirket çalışanları, köylülerin avukatının hukuki yardımını istedi.

Yayınlanma: 12.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

Zeytinliklerine termik santral kurulmasına direnirken Kolin’in özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğrayan, elleri kelepçelenen Yırca köylüleri, işten çıkarıldıkları için “kullanılıp bir kenara atıldıklarını” söyleyen şirket çalışanlarını yalnız bırakmadı. Şirketin bölgedeki şantiyesinde işgal eylemi gerçekleştiren özel güvenlik görevlilerini önceki akşam saatlerinde ziyaret edenler arasında, onlardan dayak yiyen köylüler de vardı. Köy Muhtarı Mustafa Akın, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un bile “vahşi kapitalizm” vurgusu yaptığını anımsatarak her zaman mağdurun yanında yer alacaklarını söyledi. Özel güvenlik görevlilerinin yeni süreçte, köylülerin avukatlığını üstlenen Deniz Bayram’dan yardım istediği de bildirildi.

Danıştay 6. Dairesi’nin, Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma düzenlemesinin yürütmesini durdurması ve bölgeye bir termik santral kurulamayacağına ilişkin kararı, 6 bin zeytin ağacını dozerlerle kökleyen Kolin şirketinin bölgedeki şantiyesini de karıştırmıştı. Şirketin, 50’si güvenlik görevlisi 100 kişiyi işten çıkarmasının ardından şantiyede eylem başlatılmış, çalışanlar “kullanılıp atıldıklarını”söylemişti.

Şantiyede direniş” başlatan özel güvenlik görevlilerini önceki akşam saatlerinde, onlardan dayak yiyen köylüler ziyaret etti. Köy Muhtarı Mustafa Akın’la birlikte 5-6 yurttaş şantiyeye giderek,“mücadelelerinin” yanında olduklarını bildirdiler. Bu köylüler arasında, özel güvenlik güvenlik görevlilerinin farklı saldırılarında yaralanan, kelepçelenen, dayak yiyen Oktay Uyan da yer aldı.

‘UYARMIŞTIK!’

Muhtar Mustafa Akın, acele kamulaştırma kararına ve zeytinlerinin kesilmesine karşı yürüttükleri mücadele sırasında da sık sık bu özel güvenlik görevlilerini uyardıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Onlara, ‘Hukuksuz emirleri uygulamayın. Bizi engellemeye çalışın ama dayak, kelepçe sizin göreviniz değil. Hakkını arayan insanlara haksızlık yapmayın. Termik santral yapılır ya da yapılmaz, ancak şirket en fazla 15’inizi burada istihdam edecek. Kalanlar kapının önüne konacak. Yarın kapının önüne konduğunuzda yine biz sizin yanınıza geleceğiz, arkanızda olacağız’ demiştik. Tüm söylediklerimiz dün (önceki) gece tezahür etti. Ziyaretimizde, kelepçelenenler, onlardan feci şekilde dayak yiyenler de vardı. Onlara, bu saldırılarda bir suçlarının olmadığını söyledik. Başbakan yardımcısının bile vahşi kapitalizmden söz ettiği bir süreçte, bu arkadaşlarımız da kullanılıp bir kenara atıldılar. Yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

 

Kuru ekmeğimizi bölüşmeye hazırız

Mahalle sakinlerinden Mustafa Sezer de işten çıkartılan güvenlik görevlilerine mahalleli olarak sahip çıkmaya hazır olduklarını söyledi.

Olaylar sırasında kendilerine zor kullanan güvelik görevlilerinin, işten çıkarıldıktan sonra yanlarına gelerek, “siz haklıymışsınız” dediklerini savunan Sezer, “Yırca’da zeytin piyasası var. İnsanlar buraya zeytin almaya geliyorlar, bizim kasalarımız boş kaldı ama biz onlara yine de sahip çıkacağız. Biz onlarla kuru ekmeğimizi bölüşmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Bu arada Akın, eylem başlatan özel güvenlik görevlilerinin, kendilerinin ve Greenpeace’nin avukatı Deniz Bayram’ın hukuki desteğini istediklerini de bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler