Küçük Gece Müzikleri mevsimi açtı

Pera Müzesi’nin “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” salonunda gerçekleşen ilk dinletinin “ana çalgı”sı fagottu. Fagot ikiliyle başlayıp fagotlu ikili ve üçlülerle süren dinleti bir fagot soloyla sona erdi.

Yayınlanma: 24.10.2014 - 20:50
Abone Ol google-news

Pera Müzesi’nin Küçük Gece Müzikleri dinletileri de yeni mevsimi açtı. Sanat yönetmenliğini Mehmet Mestçi’nin üstlendiği etkinlik bu mevsim bir “çalgılar dizisi” olarak gerçekleşecek. Her dinletide değişik bir “ana çalgı”nın çevresinde oluşturulmuş bir izlence sunulacak.

17 Ekim Cuma akşamı her zamanki gibi müzenin “Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar” salonunda gerçekleşen ilk dinletinin “ana çalgı”sı fagottu. Fagot ikiliyle başlayıp fagotlu ikili ve üçlülerle süren dinleti bir fagot soloyla sona erdi. Klarinet ve Fagot için İkili’si (No.1) seslendirilen Beethoven ve Re Minör No.2 Viyolonsel Süiti’nin fagot uyarlaması’ndan bir bölüm dinlediğimiz Bach ile bizim müzik tarihimizde de önemli yeri olan Alman Paul Hindemith’in (“Stücke” Fagot ve Viyolonsel için Parçalar) dışında, ülkemizde pek tanınmayan ve çalınmayan bestecileri dinledik: Boismortier (Mi Minör Sonat Op.26 No.4 Fagot İkili) ve Koechlin (Op.92 Flüt, Klarinet, Fagot Üçlüsü) gibi 18. Ve 19. Yüzyıl; Ibert (Obua, Klarinet, Fagot Üçlüsü için Beş Parça) ve Auric (Obua, Klarinet, Fagot Üçlüsü) gibi çağdaş Fransız bestecileri ile çağdaş Japon besteci Shin-Itchiro Yokoyama (Souvenir de Caen – Flüt, Obua, Fagot Üçlüsü) ve 19. yüzyıl Alman bestecisi Kaspar Kummer (Op.32 Flüt, Klarinet, Fagot Üçlüsü)...

Ben, kendi adıma, tanımadığım besteci ve yapıtların seslendirildiği dinletileri ayrı seviyorum. Çünkü bu tür dinletiler insanı varsıllaştırıyor. Bach’ın o güzelim viyolonsel süitlerinden birinin fagot uyarlamasını dinlemek elbette büyük bir keyif ama Mozart’ın, Haydn’ın gölgesinde kalmış Kummer’i tanımanın keyfi de bir başka.

Fagot sanatçısı Berke Hitay’ın, fagotu, dinletinin son parçası olan Bach’ın Re Minör No.2 Viyolonsel Süiti’nin fagot uyarlamasıyla tanıyıp sevdiğini anlattıktan sonra alkışlara aynı parçayla (süitin “courante” bölümüyle) karşılık vererek bitirdiği bu güzel dinletiyi var eden genç sanatçılar Banu Kara (fagot), Ecesu Sertesen (klarinet), Elif Yurdakul Baykurt (flüt), Ezgi Kaki (obua), İndira Mas (çello) ve elbet Berke Hitay’a teşekkürler!

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler