Küçük Menderes Nehri’nde toplu balık ölümleri

Ödemiş yakınlarındaki Beydağ’dan doğarak Selçuk’un dünyaca ünlü Pamucak sahillerinden denize dökülen Küçük Menderes Nehri’nde yaşanan toplu balık ölümleri köylüleri ve çiftçilerde büyük panik yarattı. Sudan ve balıklardan alınan numunelerin incelemesi sürerken, bölge sakinleri balık ölümlerinin fabrika atıklarının neden olduğunu iddia etti.

Yayınlanma: 06.09.2019 - 01:50
Abone Ol google-news

Vatandaşların hayvan ve su ihtiyacını karşılayıp, tarlalarını suladığı Küçük Menderes Nehri için, CHP’li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’de “Küçük Menderes Çığlık Atıyor” diyere yetkilileri göreve çağırdı. Küçük Menderes Nehri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın duyarsız kalması nedeniyle yıllardır çözülemeyen kirlilik sorunları ile pençeleşiyor.

TARIMSAL TEHLİKE

Bayındır, Tire, Ödemiş ve Torbalı’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının ağır metaller ve kimyasallardan oluşan atıklarını hiçbir arıtma işlemine tabi tutulmadan 175 kilometrelik Küçük Menderes Nehri’ne boşaltılması nedeniyle her yıl sularında yaşayan binlerce levrek, kefal, sazan ve yılan balığı gibi deniz canlılarının ölümüne yol açtı. İki gün önce kapkara akan ve kötü bir koku yayan Küçük Menderes Nehri, su içerisindeki balıkların telef olmasına neden oldu. Binlerce balık ve canlı telef oldu ve su üzerine çıktı.

Küçük Menderes Nehri’ndeki kirlilik tarım ürünlerininde zarar görmesine neden oldu. Nehir suyuyla tarımsal sulama yapılması da tehlikenin başka bir boyutunu gözler önüne serdi. Tarlalarını nehir suyuyla sulayan köylüler tedirgin olurken, şikâyet üzerine Tarım İl Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri kirliliğin nedenini araştırmak için inceleme yaptı. İlk alınan numüne sonrası yapılan tespitte, balıkların oksijensiz kalarak ölmediği tespit edildi. Ölümlerin her geçen gün arttığını ifade eden Barutçu Mahallesi muhtarı İbrahim Tutkun, “Son yıllarda balık ölümleri arttı. Oksijensizlikten değil tamamen sanayi kuruluşlarının atıklarını bırakmasından oluyor. Balıklar öldüğü gibi, tarım arazileri ve ürünler zarar görüyor. Köylü, tarlasını nehirden sulamaya korkuyor. Acil çözüm alınmalı” dedi.

BAŞKAN İSYAN ETTİ

Yaşanan balık ölümleri ve kirlilik nedeniyle Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Küçük Menderes Çığlık Atıyor” başlığı ile kurum ve kuruluşlara ve STK’lere çağrıda bulundu. Sengel açıklamasında “Tüm kamu ve kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini ve bu duyarlığa sahip herkesi bu çığlığa, bu yalvarışa kulak vermeye davet ediyorum. Küçük Menderes çığlık atıyor beni kurtarın diyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler