Pop müzikte yeni umut

‘FreeZone Stüdyo Son Ses Online Müzik Yarışması’nın birincisi Umur Doma single çıkarmaya hazırlanıyor

Yayınlanma: 17.06.2018 - 22:07
Abone Ol google-news

Umur Doma adını Google’a yazıp ‘enter’ tuşuna bastığınızda açılan sayfada en üstte onun “Freezone Stüdyo Son Ses Online Online Müzik Yarışması” için seslendirdiği “Stand By Me” performansının çıktığını göreceksiniz. Bu YouTube videosunun hemen yanında ise “Son Ses’in 30 genç finalistinden biri” yazdığını fark edecektir dikkatli gözler. Yeni çıkış yapmakta olan bir şarkıcı için çok da tuhaf bir durum değil elbette ama içimizden bir ses yakın bir gelecekte Umur Doma’nın adını aradığımızda çok başka başlıklarla karşılaşacağımızı söylüyor.

‘Ayakta kalabilmek için ciddi bir ekip lazım’

Pop müzik çok hızlı tüketilen, aynı hızla da popçuyu tüketebilen bir tür. Ayakta kalabilmek, amiyane tabirle, zirvede olabilmek için arkanızda ciddi bir ekip olması lazım. Şarkılarınızın düzenlemesinden tutun da, konserlerinizin koreografisine, üzerinize ne giyip giymediğinize kadar hemen her şeyinize karışacak, sizi biçimlendirecek, çekip çevirecek bir ekip... Yok, ben pop müzikte var olmak istemiyorum, şarkılarımı yapıp söylemek bana yeter derseniz, belki daha rahat edebilirsiniz ama o zaman da beklentilerinizi yükseltmeyip 300-500 kişilik (hadi bilemediniz 1000) venue’lerde konserler vermeye ve sadık ama küçük bir takipçi kitlesine sahip olmaya hazır olacaksınız. Ki, buradan yola çıkıp dünyaya seslenmiş nice isim var, onu da unutmayalım ve belki de asıl kalıcı olanların onlar olduğunu teslim edelim.

Yeter ki başka birçok zorluğa göğüs germeyi bilsin insan. Son zamanlarda pop müzik alanında bile kalıcı olmanın, başarıya ulaşmanın en önemli yollarından biri kendi tarzını bulmak, kendi farkını ortaya koyabilmek. Bu her daim böyleydi şüphesiz ama yakın bir geçmişte birbirinin aynısı sürüyle şarkıcının pıtrak gibi türediği bir dönemden geçtik hatırlarsanız ve ne hiçbirini hatırlıyor ve görüyoruz artık, ne de sektör buna tahammül edebilecek halde. Bu uzun girizgâhın ardından dönelim Umur Doma’ya. Vodafone Freezone Stüdyo’nun Son Ses Online Müzik Yarışması’nda binlerce gencin (81 ilden 3500 başvuru yapıldı yarışma için) arasından sıyrılıp birinciliği kapan Umur Doma ilk single’ının hazırlıklarını yapıyor şu sıralar. Yani yakında kendisini “Stand By Me” şarkısıyla değil, muhtemelen kendi yazıp bestelediği bir parçayla göreceğiz karşımızda. Geçen hafta içinde Vodafone Arena’nın içindeki Freezone Stüdyo’da müzik yazarlarının karşısına çıkan ve dört müzisyen arkadaşının da katkılarıyla mini bir konser veren Doma kendisine yarışmada başarı getiren yabancı parçaların (ve üç Türkçe cover’ın) yanı sıra bir de kendi şarkısını seslendirdi ve bu performansıyla herkesten övgü aldı. En büyük ilgiyi ve övgüyü de kendi parçasıyla topladığını görmek gelecek açısından umut vericiydi elbette. Genç yaşına (21) rağmen kendi stilini, kendi sesini bulma yolunda epey yol katetmiş olan Doma, görüp duyduğumuz kadarıyla popun rock’la flört ettiği alanda var olmak istiyor gibi ve bu da belki günümüzde en geçer akçe tarzlardan biri. Yumuşak bir sesi, sempatik bir sahne prezansı ve zorlanmadan üst perdelere çıkabildiği bir vokal tekniği var Umur Doma’nın. Arkasında ona beş yıldır eşlik eden genç müzisyen arkadaşlarıyla iyi yerlere gelmesi zor değil, ama önünde uzun bir yol olduğunu da unutmamalı.

‘Hedef 5 yılda 20 bin genç’

Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Nedim Baytorun bugüne dek müziğe 90 milyon Tl yatırım yaptıklarını söylüyor ve ekliyor: “Önümüzdeki 5 yılda müziğin dijitalleştirilmesi için 100 milyon TL daha yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımızın en yenisi, ‘FreeZone Stüdyo Son Ses Online Müzik Yarışması’ oldu. Yarışmamız, tahminimizden büyük ilgi gördü ve önümüzdeki yıllarda da düzenlemek istiyoruz. Hedefimiz, 5 yılda 20 bin genç müzisyene ulaşmak.” Umur Doma’nın single’ını Vodafone Freezone işbirliği ile yayımlayacak olan GNL Entertainment’ın CEO’su Alp Çağrı Günal ise “Türkiye’de müzik dünyasında star olmak çok çalışmanın yanı sıra şans da gerektiriyor. Bunun sebebi ise ülkemizde yeni sanatçı keşfetme sisteminin yeterli olmaması. Bundan dolayı, yetenekli olsanız bile müzik sektöründe keşfedilmeniz ve yükselmeniz zor olabiliyor” diyerek Doma’yı sektörde kalıcı olabilmesi adına destekleyeceklerini belirtti


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler