Sahnede caz tarihi

İstanbul Caz Festivali'nin açılış gecesi, kolay kolay unutulmayacak anlara, tarihi buluşmalara sahne oldu.

Yayınlanma: 27.06.2018 - 23:29
Abone Ol google-news

Çeyrek asırı geride bırakan İstanbul Caz Festivali’nin açılış gecesi, kolay kolay unutulmayacak anlara, tarihi buluşmalara sahne oldu önceki gece. Zorlu PSM’nin Ana Sahne’sindeki konserin benim için en saf zevk anları İmer Demirer’in trompetine üflediği anlardı belki ama konserin açılış notalarını üfleyen Tuna Ötenel’in varlığı ve sonrasında Emin Fındıkoğlu ile birlikte piyanonun başına geçtiği parça şüphesiz caz tutkunlarının uzun zaman birbirlerine anlatacağı görüntülerdi. Velhasıl şanına, yaşına ve tecrübesine layık bir içerikle (içerik kraldır demiş büyüklerimiz) açıldı 25. İstanbul Caz Festivali.

1994 yılındaki ilk festivalde rehberlik yapmış biri olarak bunca yıl sonra geriye bakmanın, geçen yıllara hafif de olsa ‘blue’ bir ruh haliyle hayıflanmanın ötesinde, bu festivalin çizgisini bozmadan, kalitesini düşürmeden buralara gelmesi ve memleket cazına böylesi bir saygı duruşunda bulunması bir gurur vesilesi oldu benim için de. Söylemeden edemedim. Gelelim gecenin ilk anlarına... Yekta Kopan ile 2010 yılında festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan, İstanbul Caz Festivali danışma kurulu üyesi ve radyo programcısı Hülya Tunçağ’ın birlikte sunduğu tören, İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin’in teşekkür konuşmasıyla başladı.

Konuşmanın ardından, festivalin 2002 yılından bugüne caz üstatlarına verdiği Yaşam Boyu Başarı Ödülü, kontrbasçı Nezih Yeşilnil, piyanist ve yorumcu Şevket Uğurluer ve ağız armonikası sanatçısı, Balarası Ahmet olarak tanıdığımız Ahmet Faik Şener’e İKSV Genel Müdürü Görgün Taner tarafından takdim edildi. Ödüllerin verilmesinin ardından Tunçağ ve Kopan sahneyi terk etmeyeceklerini ve konser boyunca bir köşede durarak parça aralarında caz tarihimize ve çalanlara dair bilgiler vereceklerini açıkladıklarında gecenin resmi de net bir şekilde belirmiş oldu. 25. festivalin açılışı Türkiye cazına bir aşk mektubu, bir saygı duruşu ya da daha da güzeli bir resm-i geçit olacaktı; ve öyle de oldu. Bu konserin Tuna Ötenel gibi büyük bir efsaneyle başlaması ise muhtemelen kaçınılmazdı. Sahnede kendisine ayrılan koltuğa yerleşen ve piyanoda Emin Fındıkoğlu, kontrbasta Volkan Hürsever ve davulda Ateş Sezer ile birlikte kendi bestesi “Aurore”u çalan Tuna Ötenelcaz sahnemizin en güçlü nefeslerinden biri, bunu söylemeye bile gerek yok. Ama yanındaki kadroyla birlikte, geçirdiği sağlık sorunlarını da unutmadan, iki parça boyunca sergilediği performans (ikinci parçada Fındıkoğlu’nun yanına oturarak piyano çaldı onunla birlikte) sanıyorum tüm beklentileri aştı, tüyleri diken diken etti. Ne kadar teşekkür etsek azdır.

Yıldızlar geçidi...

Gece başladığı gibi devam etti ve sahneye birer ikişer efsane isimler gelip unutulmaz performanslar sundu. Okay Temiz, Neşet Ruacan, İmer Demirer, Önder Focan, Kerem Görsev, Nezih Yeşilnil, Ayşegül Yeşilnil, Ayşe Tütüncü, Yahya Dai, İlham Gencer, Nilüfer Verdi, Sibel Köse, Şenova Ülker, Ayşe Gencer, Deniz Dündar, Enver Muhamedi, Kristian Lind, Tamer Temel, Ayhan Öztoplu, Burak Cihangirli, Barış Ertürk ve konserin büyük bir bölümünde bu saydığımız isimlerin bir kısmına eşlik eden Kamil Özler şefliğindeki TRT Hafifi Müzik ve Caz Orkestrası ile Türkiye caz sahnesinin kilometre taşları olan solistler ve topluluklarından oluşan bir yıldızlar geçidi izledik. Bu gecenin en unutulmaz fotoğrafıysa konser sonunda sahneye çıkan tüm müzisyenlerin birlikte izleyiciyi selamladığı andı kuşkusuz.

27 mekan, 50'den fazla konser

Festival 27 mekânda, usta müzisyenlerden genç yıldızlara 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının ağırlanacağı 50’nin üzerinde konserle müzikseverlerle buluşacak. 25. İstanbul Caz Festivali’nin ilk konuğu olacak Amerikalı caz sanatçısı Melody Gardot, bu akşam saat 21.00’de, Uniq Açık Hava Sahnesi’nde sahne alacak. Festivalin ilk konukları arasında ayrıca çağdaş cazın üç dev ismi Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter, 29 Haziran Cuma, 21.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da; günümüz caz ve klasik müzik dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alan Avishai Cohen ise 3 Temmuz Salı saat 21.00’de Sultan Park Swissotel the Bosphorus’da müzikseverlerle buluşacak


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler