Çaycuma’da şato temeli

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi’ne bağlı Filyos beldesinde, M.Ö. 6’ncı yüzyılda kurulduğu ve M.S.13’üncü yüzyıla kadar yerleşimin bulunduğu tahmin edilen Teion Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, 12’nci yılında havadan görüntülendi.

Yayınlanma: 08.07.2018 - 22:31
Abone Ol google-news

60 hektarlık alanın geçen 11 yılında yapılan kazılarda çeşitli dönemlere ait yazılı eserler, hamam, kilise, tapınak, liman, kale ve sahil surları, su kemeri, mendirek kalıntıları, antik tiyatro, mezarlar, madeni para, madeni eserler ve seramikler bulundu. Ayrıca, özellikle geçen yılki çalışmalarda su altında Roma, Bizans, Selçuklu dönemlerine ait olduğu değerlendirilen 8 batık gemi tespit edildi. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şahin Yıldırım, kazı çalışmalarında Cenevizliler tarafından kullanıldığı tahmin edilen şato kalıntılarına rastladıklarını söyledi. Antik kentin yüksek bölgesi olan ve akropol olarak tanımlanan alanda çalışmaları yoğunlaştırdıklarını ifade eden Doç. Dr. Yıldırım, şöyle konuştu:

Karadeniz’in ticaret ağı

“Karadeniz’deki günümüze kadar gelen modern yerleşim yeri ve tek antik kent durumunda. Bu yarımada 3 bin yıllık tarihe sahip bir yer. Bu bakımdan koloni çağından Pers dönemine, Büyük İskender dönemine, Bizans, Ceneviz ve Selçuklu dönemine ait çok önemli bulgulara rastlanıldı. Son olarak Ceneviz dönemine ait bir şatonun temelleri ortaya çıkarıldı.” Geçen yıl su altında yapılan çalışmalarda Filyos kıyısının önemli bir ticaret merkezi olduğu yönünde önemli bulgulara rastladıklarını ifade eden Doç. Dr. Şahin Yıldırım, “Su altındaki çalışmalar ağustosta başlayacak. Geçen yıl 8 adet gemi kalıntısı tespit edildi. Bu gemilerden kıyıya yakın olanlarında çeşitli kazılar yapacağız. Roma, Selçuklu ve Bizans dönemine ait batıklarımız mevcut. Bu bakımdan Karadeniz antik çağdan beri süregelen ticari organizasyonunu ortaya çıkaracağız” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler