Bir Akdeniz gecesi

14. Bodrum Müzik Festivali’nin üçüncü gününde konser veren Avi Avital, Christina Pluhar ve L’Arpeggiata bölgenin tüm ezgilerini sahneye taşıdı

Yayınlanma: 07.08.2018 - 23:34
Abone Ol google-news

Ege’nin bu yakasındaki en popüler tatil destinasyonlarından biri olan Bodrum oldum olası kültürel anlamda da zengin bir belde. Halinarkas Balıkçısı ile başlayan bu zenginliğe katkısı olan onlarca isim arasından hangisini anmalı? Selim İleri, Selahattin Hilav, Yıldız Kenter, Zeki Müren, küçük İskender... İlk anda akla gelen, adı Bodrum’la özdeşleşmiş sayısız değerden birkaçı sadece. Son yıllarda klasik müzik alanında da Bodrum’u ileri taşıyan, hatta beldeyi uluslararası dolaşımda vazgeçilmez bir destinasyona dönüştürme iddiasında olan Bodrum Müzik Festivali bu yıl 14. kez müzikseverlerle buluştu.

Yıllar önce Turgutreis’deki marinada başlayan ve geçen 13 yıl içinde gitgide büyüyerek 4 bini aşkın müzisyeni 121 konserde 200 binden fazla dinleyiciyle buluşturan festivalin 4 Ağustos’taki açılış gecesinde Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşiliğinde tenor Murat Karahan ile genç soprano Lauren Fagan bir araya gelirken, bir gece sonra dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say “Yürüyen Köşk” eserinin Bodrum prömiyerini sundu. Önceki gece ise festival, virtüözlerden kurulu bir topluluğu ağırladı Turgutreis’deki D-Marin’de kurulan Turkcell Sahnesi’nde.

Uluslararası yıldız

Akdeniz havzasının sıcaklığını, erken dönem ve barok müzik konusunda uzmanlaşmış isimlerden kurulu L’Arpeggiata ile Bodrum’a taşıyan konserde bir de uluslararası bir yıldız vardı sahnede: Avi Avital. Mandolin denince akla gelen ilk isimlerden biri olan ve Grammy ödülüne aday gösterilmiş ilk mandolin virtüözü olan İsrailli sanatçı sergilediği performansla izleyiciden büyük alkış aldı. L’Arpeggiata’nın kurucusu, erken müzik ve barok repertuvarda hayli başarılı bir kariyere sahip olan Christina Pluhar yönetimindeki konserde yer yer hüzünlü ezgiler de vardı, sıcak Bodrum gecesinde içimizi kıpır kıpır eden hareketli melodiler, hatta danslar da... Soprano Celine Scheen ile erkek alto Vincenzo Capetuzzo’nun vokal performansları ve Anna Dego’nun teatral dansları ile zenginleşen gecede geleneksel şarkılardan tutun da Akdeniz coğrafyasının farklı noktalarından (İtalya, Yunanistan, İspanya, Türkiye...) derlenmiş bir repertuvarla sahne aldı Avi Avital ve L’Arpeggiata. Finalde ise dans becerilerini de sergileyen Vincenzo Capetuzzo’nun başrolde olduğu coşkulu, eğlenceli, rap müziğe göz kırpan hareketli bir parçayla veda etti sanatçılar.

Gece burada bitmedi elbette... The Marmara Bodrum’da gece yarısına doğru sahne alan Ece Dağıstan ve Güvenç Dağüstün’ün “Güz Şarkıları” dinletisi güçlü isimlerden kurulu bir topluluğu çıkardı izleyici karşısına. Nâzım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya gibi şairlerin şiirlerinden hareketle Fazıl Say’ın bestelediği şarkıları seslendiren Dağıstan ve Dağüstün’ün performansı geceye duygulu, güçlü bir nokta koydu, izleyenler için.

Son günde Gülsin Onay sahnede

14. Bodrum Müzik Festivali bugün 19.00’da Günbatımı Konseri’nde Veriko Çumburidze, Camille Thomas, Gülru Ensari üçlüsünü (D-Marin Turgutreis Amfi Tiyatro fizy Sahnesi), 21.00’de Gülsin Onay ve Murathan Özbek’i (Turkcell Sahnesi) ve 23.00’te de Gece Konseri’nde Philip Glass yorumlarıyla Vikingur Olafsson’u ağırladıktan sonra sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler