Nobelli yazar Naipaul hayata veda etti

Nobel Ödüllü yazar Vidiadhar Surajprasad Naipaul, 85 yaşında hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 12.08.2018 - 23:37
Abone Ol google-news

30’dan fazla kitabın yazarı olan ve 2001’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Naipaul son nefesini cumartesi günü Londra’daki evinde verdi.

V. S. Naipaul 1932’de Trinidad’da doğdu. 1950 yılında bir bursla gittiği İngiltere’de Oxford Üniversitesi’nden mezun oldu. 1954 yılında ilk kitabını yazdı ve geçimini bundan sonra sadece yazarlıktan sağladı. 2001 yılında “Bastırılmış tarihlerin varlığını görmemizi sağlayan yapıtlarında zekice kurgulanmış anlatıları ve sağlam gözlemciliği bir araya getirebilmesi” nedeniye Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.

Eşi Nadira Naipaul yaptığı açıklamada, “Harika yaratıcılık ve gayretle dolu bir hayat yaşadığı için sevdiği kişilerle birlikte öldü” dedi. Gezi türünde verdiği örneklerle, dünyayı gezerek izlenimlerini anlatan Naipaul, 1993’te de ‘yaşayan İngiliz yazarlarının yaşam boyu çalışmalarına’ verilen David Cohen ödülünü kazanmıştı.

Erdoğan’a mektup

Ölümünü ardından çağdaşı Hint asıllı yazar Salman Rushdie sosyal medya üzerinden şu çümlelerle andı Naipaul’u: “Tüm hayatımız boyunca, politika olsun, edebiyat olsun hiçbir konuda anlaşamadık. Yine de çok sevdiğim bir abimi kaybetmiş gibi hissediyorum kendimi. Huzur içinde uyu.”    
Naipaul, 16 Şubat’ta ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrı yapan 38 Nobel ödüllü yazarın da arasındaydı.
Yazarın dilimize çevrilen eserleri arasında “Gelişin Bilmecesi”, “Büyülü Tohumlar”, “Nehrin Dönemeci”, “Yarım Hayat”, “Taklitçiler”, “Mistik Masör”, “Gerilallar” ve “Miguel Sokağı” sayılabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler