Açık hava müzesi köy

Troya ören yeri’nin girişindeki tevfikiye köyü turizmle canlanacak

Yayınlanma: 13.08.2018 - 20:15
Abone Ol google-news

OPET, Troya Ören Yeri’nin bitişiğindeki Tevfikiye Köyü’nde yenileme ve rehabilitasyon çalışmaları yaptı. Troya Ören Yeri ve Müzesi’ne giden ziyaretçiler köyden geçiyor. Tevfikiye, mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troya tarihinden motiflerin görülebileceği bir köy haline geliyor.

Kimi harıl harıl pansiyonculuk eğitimlerine katılıyor, kimi bölgeye özgü hediyelik eşya üretimi peşinde. Evler boyanıyor, ağaçlar, çiçekler dikiliyor. Yol kenarlarına Troya dönemini resmeden büyük panolar yerleştiriliyor... Troya Ören Yeri ve Müzesi’nin hemen yanı başında bulunan Tevfikiye köyü bir arkeo-köye dönüştürülüyor. Sadece Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile değil; köy halkına pansiyonculuk, İngilizce, meslek etiği, yöreye özgü Kitre Bebek yapımı, turistik ve hediyelik eşya üretimi gibi 17 farklı alanda açılan kurslar ile... Amaç Çanakkale’nin Tevfikiye köyünün bir arkeo-köy olarak açık hava müzesi niteliğine sahip olması ve bölgeyi daha büyük bir cazibe merkezi haline getirmesi. Bin yıllardır Homeros’un kuşaktan kuşağa aktarılan destanları ile tüm dünyayı etkileyen Troya’nın bilinirliğinin arttırılması.

Projeyi “2018 Uluslararası Troya Yılı” kapsamında OPET sahiplendi.   OPET’in 12 yıldan beri Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda “Tarihe Saygı Projesi”ni yürüten ve Çanakkale savaşlarının geçtiği bölgede bulunan Alçıtepe, Seddülbahir, Kilitbahir gibi birçok köyü ve Eceabat ilçesini sürdürdüğü rehabilitasyon ve restorasyon çalışmaları ile yeni bir çehreye kavuşturması üzerine Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın çağrısı ile düğmeye basıldı ve neredeyse sona yaklaştı. Bu ay içinde köyün hemen girişindeki Troya müzesi de açılıyor. Müze, Troya kazılarının efsane başkanı Prof. Manfred Osman Korfmann’ın en büyük hayaliydi. Müze açılırsa dünyanın çeşitli müzelerine dağılmış olan Troya eserlerinin de yurtdışından getirtilebileceğini düşünüyordu.

Bu eserler arasında kuşkusuz en ünlüsü 19. yüzyılın ikinci yarısında Hisarlık kazılarında Troya’yı ortaya çıkartan amatör arkeolog Alman Schliemann’ın kaçırdığı “Troya Hazinesi”. Tevfikiye köyünü OPET Yönetimi Kurulu Üyesi Nurten Öztürk ve Troya kazı başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ile gezdik. Köy gerçekten büyük bir dönüşümün başlangıcında. Öztürk OPET olarak yürüttükleri diğer örnek köy projelerinde olduğu gibi burada da köy halkını geçtiği 5 kadın ve 5 erkekten oluşan bir köy komitesi kurduklarını, böylece sürdürülebilirliği de sağladıklarını anlattı. Aslan ise Tevfikiye köyünün Troya’nın 11. katmanı gibi gördüklerini ve bu yüzden yaşayan açık hava müzesi kimliğini önemsediklerini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler