Turgut Berkes’ten erken veda

Türkiye’deki rock müziğin önemli isimlerinden Turgut Berkes, 65 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Yayınlanma: 20.08.2018 - 22:47
Abone Ol google-news

Müzisyen, ressam, yazar ve çevirmen Turgut Berkes dün sabah saatlerinde hayata veda etti. Müzik yazarı ve programcı Güven Erkin Erkan sosyal medya hesabından şu satırlarla duyurdu haberi: “Turgut Berkes aramızdan ayrıldı. Müzik tarihimizin en kıymetli albümlerinden Kara Kutu’yu bize bırakan sanatçıyı bu sabah kaybettik. İlerleyen koah rahatsızlığına rağmen çevireceği kitapların heyecanı içindeydi. Değerli bir müzisyen, yazar, ressam ve ağabey olarak unutulmayacak.”
1953 yılında İzmir’de doğan Turgut Berkes önce TED Ankara Koleji’nde, ardından İngiltere’deki Bournemouth and Poole College of Art’da eğitim aldı. Bir süre radyo programcılığı, kütüphanecilik, gazetecilik ve çevirmenlik yapan Berkes 1989’da Fuat Güner ile birlikte o zamanın en iyi teknolojisine sahip olan FT Kayıt Stüdyosu’nu kurdu. 2000 yılında büyük beğeni toplayan ‘Karakutu’ albümünü çıkaran Berkes, daha sonra ‘Bir şeye yaramaz şarkılar’ı dinleyicileriyle buluşturdu. 2007’den sonra Bodrum’da yaşamaya başlayan Berkes son yıllarında şarkı yazmaya ve çeviri yapmaya devam etti.  Yavuz Çetin, Tarkan Gözübüyük, Ozan Tügen gibi müzisyenlerle çalışan Berkes, son olarak Pentagram’ın ‘Apokalips’ klibinde de rol almıştı.

Ne dediler?

Turgut Berkes’in vefatı müzik ve edenbiyat camialarında büyük üzüntü yarattı. İşte onun ardından sosyal medyada yazılanlardan bazıları...

-Mabel Matiz: “Yolun ışık olsun Turgut Berkes. Sonsuz ilham için teşekkürler.”

-Mor ve ötesi: “bir cümleyle dünyaları açıklama kabiliyetine sahip; ressam, müzisyen, çevirmen ve hatta oyuncu olarak ilham veren işler üretmeye hiç ara vermemiş bir ustamızı kaybettik. ışıklar içinde yat turgut abi.”

-Harun Tekin: “turgut abi. cümleler. hikayeler. şarkılar. allame-i cihan. dünya malında gözü olmamak. dünya vatandaşı olmak. kış neden var turgut abi?”

-Aylin Aslım: “Çok kıymetli Turgut Berkes aramızdan ayrılmış. Değerinin anlaşıldığı bir yere gittiğine inanmak isterim... Umutsuzluğa düştüğüm zamanlarda birkaç sözüyle beni merkezime döndürmüşlüğü vardır, uğurlar olsun.”

-Ogün Sanlısoy: “Güle güle Turgut, huzur içinde yat..”

-Kıvanç Koçak: “turgut berkes ölmüş. başka da bir sürü şey yaptı ama bilhassa “kara kutu” bu memlekette yapılmış en iyi rock albümlerinden biriydi sözleriyle, müziğiyle, duygusuyla. şükran doluyum kendisine”

-Serkan Ferat: “Müzisyen, yazar #TurgutBerkes  abimiz bugün aramızdan ayrıldı. Kreş’in ilk albümü “Zaman yok”ta beraber çalışmıştık. Bir müzik,kültür ansiklopedisi gibi idi. Şarkı yazarlığı konusunda üzerimde fikirleri ile çok emeği vardır. Huzur içinde uyu abi”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler