‘Arkadaşlık feminist bir konudur’

Elif Boyacıoğlu'nun boyama kitabı raflarda.

Yayınlanma: 25.08.2018 - 22:32
Abone Ol google-news

Kitapçıların raflarında bazen hemen görebileceğiniz bazen de sorup bulabileceğiniz bir kitap var; Aramızda. Bu bir boyama kitabı. Birkaç ay önce okuyucuya sunulan kitap, kadınların arkadaşlık hallerini, eğlenme, dertleşme, dayanışma biçimlerini çizgilerle anlatıyor. Arkasında “Arkadaşlık, feminist bir konudur. Çünkü biz kadınlığı en çok birbirimizden öğreniriz” yazıyor.
Bu etkileyici cümleleri görünce kitabın yazarı ve çizeri Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Elif Boyacıoğlu’na ulaştık, kitabın kadınların arkadaşlığından doğan bir tesadüf sonucu ortaya çıktığını öğrendik.

Kitabın tasarımcısı Zeynep Işıl Işık Dursun, Ayizi Kitap’ın editörü Aksu Bora’nın “kadınlar arasında arkadaşlık” konusunu anlatan bir boyama kitabı çıkarmak istediğini ve bunun için çizer aradıklarını söylemiş arkadaşı Boyacıoğlu’na. Çizimler, Bora ile Boyacıoğlu’nun ilk buluşmasının üzerinden bir yıl geçince tamamlanmış.

‘Hayatı birbirimizden öğreniyoruz’

Aksu Bora, kitap için yazdığı metinde “Aramızda, önce çizgilerin güzelliğiyle çarpıyor insanı, sonra baktıkça derinleştiğini fark ediyorsunuz. Her bir sahne üzerinde kafa yorulmuş, o sahnenin duygusunun ne olduğunun muhasebesi yapılmış, bakanlar ve boyayanların da bunu yapmalarının yolu açılmış” diyor.

Kitaptaki çizgiler için “Benim ve çevremdeki insanların arkadaşlıkları, başlarına gelenler, hayatlarından, biraz da dalga geçilerek mizah katılarak üretilmiş bir kitap bu. İnsanlar boyarken gülümseyip kendi arkadaşlıklarından kareler veya tatlar yakalayabiliyorlarsa benim için başarılı olmuş demektir” diyen Boyacıoğlu, Bora’nın “Arkadaşlık feminist bir konudur” tümcesi için ise şöyle diyor: “Benim için arkadaşlık bizi insan olarak en çok şekillendiren etken, çevremizdeki insanlar, onlarla ilişkilerimiz, büyürken ve büyüdükten sonra bizi biz yapıyor. Bu açıdan editörüm Aksu Bora’ya katılıyorum, insan olarak kimliğimiz kadar, kadın olarak -veya nasıl tanımlıyorsak kendimizi- kimliğimizi de etkiliyor. Birbirimizden öğreniyoruz, hayatı, mutluluğu, üzüntüyü, yalnızlığı, can yoldaşlığını...”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler