Leyla Gencer’e saygı duruşu

Büyük soprano, ölümünün 10. yılında Primadonna ve Yalnızlık’ sergisiyle anılıyor

Yayınlanma: 11.09.2018 - 23:13
Abone Ol google-news

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 20. yüzyılın en önemli opera sanatçıları arasında gösterilen Leyla Gencer’i vefatının onuncu yıldönümünde özel bir sergiyle anıyor. Küratörlüğünü Prof. Yekta Kara’nın üstlendiği “Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık” başlıklı sergi, Gencer’in kişisel eşyalarından özel bir seçkiyi, yaşamının farklı kesitlerinden kayıtlarla bir arada izleyiciye sunuyor. Sergi, 10 Ekim’e dek Borusan Müzik Evi’nde ziyaret edilebilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Borusan Sanat işbirliğiyle düzenlediği “Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık” sergisi, büyük soprano Leyla Gencer’in yaşamına samimi bir bakış sunarken sanatçının incelikli, duygu dolu kişiliğine saygı duruşunda bulunuyor. “Leyla Gencer: Primadonna ve Yalnızlık” sergisi, 10 Eylül Pazartesi akşamı sergi küratörü Prof. Yekta Kara, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Hamedi, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak ve Borusan Sanat Genel Müdür Ahmet Erenli’nin katılımıyla açıldı.

‘İKSV’de emeği geçti’

Açılışta bir konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kuruluş aşamasında da emeği geçen Leyla Gencer, geniş repertuvarı, araştırmacı tavrı, titizliği ve üstün yeteneğiyle opera dünyasında olağanüstü başarılara imza attı. Uluslararası arenada ülkemizin gurur kaynağı oldu. Klasik müziğin mabedi sayılan La Scala’da yirmi beş yıl başoyuncu olarak sahne aldı. Milano’da yaşadığı bu süre boyunca İstanbul’dan hiç kopmayan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nı ailesi olarak gören bu büyük sanatçının yaşamına farklı bir bakış sunan bu özel sergi için Profesör Yekta Kara’ya içten teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.

‘Dünya onu baş tacı etti’

Serginin küratörlüğünü üstlenen Prof. Yekta Kara, 35 yıl süreyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde sırasıyla solist sanatçı, müdür ve genel sanat yönetmeni ve başrejisör olarak çalıştı. Halen MSGSÜ Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı’nda eğitmenlik görevini yürüten Kara, Leyla Gencer’le birlikte de çalıştı. Sergi açılışında konuşan Kara, “Konu Leyla Gencer olunca onu sınırlı bir alana sığdırmak, gerek sözcüklerle olsun, gerek belgelerle olsun, aslında imkânsız. Leyla Gencer, ülkemizin opera alanında, hatta müzik alanında yetiştirdiği en büyük sanatçıydı. Hiç tartışmasız. Neden en büyüktü? Çünkü onun kaderi 3-5 temsille, birkaç oyunla, birkaç rolle sınırlı değildi. O sınavı evrensel boyutta verdi. Ülke sınırlarını aştı. Dünya onu baş tacı etti. Başarıları çok uzun yıllar devam etti. Tam yarım yüzyıl... Bu 50 yılın 25 yılı sahne üstündeydi” ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler