Tanrı burada değil

İrlandalı yönetmen Corin Hardy ikinci uzun metrajı The Nun’da (Dehşetin Yüzü/ 2018) Hammer Filmleri geleneğine saygıda bulunuyor. The Conjuring 2’nin (Korku Seansı 2) ön bölümü niteliğindeki gotik korku da Hardy olağanüstü görsel bir çalışma gerçekleştirmiş.

Yayınlanma: 21.09.2018 - 11:17
Abone Ol google-news

Yıl 1952. Romanya’daki kapalı kadın manastırındaki rahibelerden biri intihar eder. Katolik dininde intihar en büyük günahtır. Vatikan olayın yaşandığı manastır kutsal mıdır değil midir sorusunu tartışır. Bu olayı çözmesi için deneyimli rahip Anthony Burke (Demian Bichir) ile henüz yeminini etmemiş rahibe Irene (Taissa Farmiga) Vatikan tarafından Transilvanya’ya gönderilir.

Peder Burke deneyimli bir şeytan kovucudur, Vatikan adına çeşitli doğaüstü zor görevleri yerine getirmiştir. Genç rahibe Irene’in ise bu ilk görevidir. Pederin karanlık geçmişi peşini bırakmaz, rahibe Irene ise geleceğin ona ne getireceğinden endişelidir. Her ikisi de yazgılarını sorgulamakta, kişisel iblislerinin fiziksel ve tinsel boyutlarıyla boğuşmaktadırlar.

 

Kasabanın dışındaki bu manastıra geldiklerinde çok güçlü kötü bir varlığın burayı ele geçirdiğini anlarlar. Bu kutsal yerde artık Tanrı yoktur. Kasabalılar buranın lanetli olduğuna inanmaktadırlar. Bu kötücül varlık iyice güçlenmiştir, manastırdan dışarı sızıp yerel halkı da zehirlemektedir.

“1960’ların, 1970’lerin korku filmlerini izleyerek büyüdüm. Wes Craven, Tobe Hooper, George Romero, John Carpenter’a tapıyordum. Birdenbire elime eski yöntem klasik korku filmi yapma fırsatı geçti. Annemin teyzesi İngiltere’de rahibeydi, Cana yakın, neşeli bir kadındı ama ben ondan çok korkardım. Rahibe kıyafeti bana köpek balığını çağrıştırır. Rahibeyi köpek balığı, manastırı da okyanus olarak hayal ettim. Beyaz üzerinde siyahı, kontrast renkleri, formları, açıları çok severim. Rahibeyi uzun koridorlarda sürüklenen, saklanan, gölgelerde pusuya yatan bir yaratık olarak canlandırdım gözümde” diyor Corin Hardy. The Nun’ın bilindik bir lanetli ev, şeytan çıkarma filmi olmadığını da vurguluyor.

Hardy’nin gotik korkusunda şatolar, mezarlıklar, manastır var, bunların hepsi de gerçek mekanlar. Gerçek mekanların büyüsüne inanan Corin Hardy bir sinemacı için bunun büyük bir nimet olduğunu belirtiyor. Gerçek mekanlar filme apayrı bir atmosfer, inandırıcılık katıyor. Sinematografi, aydınlatma, yapım tasarımları çok başarılı. Romanya ormanları, şato duvarları, nemli, rutubetli, küflü koridorlar alabildiğine inandırıcılık katıyor filme.

 

“Her şeyin, her ayrıntının gerçekçi görünmesini isterim. Bunun içinde ekipçe çok çabaladık. Oyuncular dublör kullanmadılar, gerçek mekanlarda çalıştık, dijital efektlere başvurmadık, pratik efektler yaptık” diyen Hardy böylelikle ünlü Hammer Filmleri geleneğine de saygıda bulunuyor. Hammer adlı İngiliz film prodüksiyonu şirketi 1948 de kuruldu, 1979 yılına dek film üretti. Düşük bütçeli çok yaratıcı korku filmleriyle ünlendi. Başrollerde Christopher Lee, Peter Cushing gibi ünlü oyuncular yer aldılar. Hammer Filmleri yaratıcılıkları, yapım tasarımları, konuları, atmosferleriyle sinema tarihinde önemli bir konuma sahiptir.

 

Corin Hardy, The Nun’ı yaparken Francis Ford Coppola’nın Dracula’sından, The Name of the Rose’dan (Gülün Adı), Black Narcissus, The Exorcist (Şeytan) ile Exorcist 3’ten esinlendiğini açıklıyor. The Nun, Conjuring 2’nin (Korku Seansı 2) ön bölümü niteliğinde. Kirletici, kafir, yılanların efendisi Valak’ı izleyici Conjuring 2’de gördü. The Nun’da Valak’ın nasıl ortaya çıktığını öğreniyoruz.

Çekimden önce gerçek bir rahip gelip seti kutsamış. Hardy’nin yüzüne bolcana kutsal su sıçratmış. “Rahip sadece Romence konuşuyordu. Kutsamadan sonra –Tamam mı, artık güvende miyiz sorumu çevirmen şöyle yanıtladı: İnanıyorsan güvendesin demektir” diyen Corin Hardy onu en korkutan şeyin korku filmleri değil gerçek yaşam olduğunu belirtiyor. “Dünyada olup bitenler benim filmimden daha dehşet verici. Gerçek yaşamdan kaçmak için korku filmleri izlerim”. Hardy bu konuda haksız sayılmaz.


Kara kargalar, duvarlara yansıyan gölgeler, imgelemler, kutsal su, ters dönen haçlar, başı olmayan İsa heykeli, aniden çöken sis, şeytan çıkarma ayini gibi tüm klasik korku filmi ögelerini içeren film 1952’de yaşanan gerçek olaylara dayanıyor. Corin Hardy’nin yönettiği, Demian Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet, Bonnie Aarons, Ingrid Bisu, Charlotte Hope, Lynette Gaza’nın oynadığı The Nun (Dehşetin Yüzü/ 2018) bugün gösterime girdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler