San Sebastian politik mesajlarla sona erdi

66. San Sebastian Film Festivali’nin büyük ödülü bu kez uzağa gitmedi ve Altın İstiridye’yi Katalan yönetmen Isaki Lacuesta’nın yönettiği İspanyol yapımı “Entre dos Aguas” kazandı.

Yayınlanma: 30.09.2018 - 22:56
Abone Ol google-news

İspanya’nın Bask bölgesindeki şahane kıyı kenti San Sebastian namı diğer Donostia’daki dokuz günlük sinema şenliği önceki akşam kapanış töreniyle sona erdi ve ana jürinin başkanı Amerikalı yönetmen Alexandre Payne, büyük ödülü açıklarken “Anında beğendik, seyirciyi karakterlerin dünyasına götüren sosyal bir gözlem” yorumunu yaptı. 2006 tarihli “Legends of Time” filminin devamı niteliğinde olan, kurmaca arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak Endülüslü iki erkek kardeşin yaşamlarını takip eden 43 yaşındaki yönetmen 2011 yılında da “Double Steps” flmiyle Altın Istiridye kazanmıştı.Sağın yükseldiği şimdilerde bu film çok önemli!

Geceye damgasını vuran bir başka film ise üç ayrı ödülle Arjantin yapımı “Rojo” (Kırmızı) oldu. Yarışmanın favorleri arasında olan ve 70’lerdeki darbe öncesi aydınların ‘kaybedildiği’ ve yok edildiği ‘Kirli Savaş’ dönemini anlatan sıradan bir avukatın usulca işlediği suçlarla anlatan filmiyle 32 yaşındaki Ajantinli Benjamin Naishtat, en iyi yönetmen ödülünü aldı. “Şimdi sanıyorsunuz ki Arjantin sinemasında her şey yolunda, hayır hiç değil! İnanılmaz ama Arjantin’de bir hafta önce Kültür Bakanlığı kapatıldı!” diyen yönetmen ekledi: “Kültür formları insanlık onurunun bir parçasıdır, bununla pazarlık olmaz!”. Filmdeki yolsuz avukat rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Dario Grandinetti ise konuşmasında genç yönetmene övgülerini sıraladı.

ABD ve İsrail’e suçlama!

Ken Loach’ın kadim arkadaşı ve senaristi olan Paul Laverty bu kez eşi Iciar Bollain’le çalıştığı ve İngiliz Kraliyet Akademisine giren Kübalı ünlü dansçıyı Calos Acosta!yı anlattığı “Yuli”yle en iyi senaryo ödülünü, “L’Homme fidele” filmiyle paylaştı. Konuşmasında ABD ve Israil’i eleştiren Lavery, bu iki ülkenin Küba’ya uyguladıkları amborgo nedeniyle dünyaya hükmeden birer eşkıya gibi davrandıklarını söyledi. Filipinli Brillante Mendoza’nın, Başkan Duerte’nin uyuşturucuya karşı şiddetle mücadelesini eleştiren “Alpha: Ödürme Hakkı” adlı filmi ise Jüri Özel Ödülü aldı. İsveçli oyuncu Pia Tjelta ise “Blind Spot”daki yeni yetme kızının yaşadığı krizi öngöremeyen acılı anne rolüyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler