Ara Güler ile iki ayrı söyleşi: Fotoğraf duvara asılacak kadar önemli değil

Duayen foto muhabiri Ara Güler'in gazeteci Nezih Tavlaş ve Remzi Gökdağ ile yaptığı iki ayrı röportajdan kesitler...

Yayınlanma: 19.10.2018 - 23:18
Abone Ol google-news

Gazeteci Nezih Tavlaş, foto muhabiri Ara Güler’in “Hayat Hikâyesi” adlı kitabında Ara Güler’le geniş bir röportaja yer vermişti. Röportajdan bir bölüm şöyle:

-Fotoğrafını çektiğiniz devlet adamları içinde en iyi fotoğraf veren, en “olduğu gibi görünen” hangisiydi, en rahat çalıştığınız?

Ecevit. Çünkü o beni tanıyor ben onu tanıyorum, bir sıkıntı olmuyor. O biliyor ki fotoğrafta bir hainlik yapmayacağım. Mesela kabine kurdu daha kabine yok, bir masa var; Bakanlar Kurulu odası. Dedim ki “Şurada dur”. Başbakan var kabine yok. O an aklıma geldi. Gazetecilikte evvela beyin fotoğrafı kuruyor, ondan sonra makineyle tatbik ediyorsun onu.

<haber-dikey:1116511>

-En zorlandığınız portre kiminkiydi?

Mesela Chagall’da çok zorlandım. Chagall beni bir evde kabul etti; duvarda bir tek resim yok, düşün. Bembeyaz duvarlar, bir tane saksı var, başka da bir şey yok.

-Sizin de evinizin duvarlarında hiç fotoğraf yok…

Duvara asılır mı fotoğraf, önemli bir şey değildir duvara asılacak kadar.

<haber-dikey:1114438>

 

‘İstanbul objektife de kitaba da sığmaz’

Gazeteci yazar Remzi Gökdağ’ın “Sevgili İstanbul” adlı kitabında İstanbul’u anlatan isimler arasında Ara Güler de vardı. İşte Ara Güler’in gözünden İstanbul: İstanbul’u bir kitaba sığdıramazsın. İstanbul büyüktür, insanı ezer. İstanbul’un kabadayıları var, haraççıları var, bir sürü hali var. Bunları nasıl yetiştireceksin yazmaya, fotoğraflamaya. Hangi birini sığdıracaksın kitaba. Ciltler yetmez buna. İstanbul objektife de sığmaz, kitaba da... İstanbul sadece yaşanır.

Ben İstanbul’un fotoğraflarını çektim ama bu kentin sadece bir bölümüdür bu fotoğraflar. Hepsini çekmeye de yazmaya da zaman yetmez. Ben tarihe bir belge bıraktım ama o belge İstanbul’un yanında kısacık bir an gibidir. Ben İstanbul’a karşı olan görevimi yaptım. İstanbul’la ilgili 56 tane kitabım var. İstanbul’un nesi var nesi yok hepsi o kitaplarda. Kim yaptı bu çalışmayı? Şimdi birileri bir şeyler yapıyor. Onların çektiği fotoğrafların hiçbir anlamı yok. Istırap çekiyorlar, fotoğraf çekmiyorlar.
Ara Güler bugün 12.00’de Üç Horan Kilisesi’ndeki törenle uğurlanacak.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler