Yeraltı Ayaaklanıyor!!!

Takvimler 14 Kasım Çarşamba’yı gösterdiğinde, şehrin üzerindeki siyah bulutlar kalınlaşmış, günler kısalmış, ufaktan kış geliyordu.

Yayınlanma: 17.11.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Anıl Yurdakul

Kadıköysahne’nin önü bir avuç kalabalığın heyecanıyla ısınmıştı. Bu gece insanlar memleketin ilk Punk Low Sexual Desire’ın (L.S.D.) şarkılarını derleyen kaset ve CD’nin (50 adet basılan plak da yolda) yüzü suyu hürmetine buradalar. Birazdan dört topluluğun sahne alacağı tanıtım gecesi başlayacak. 

Merdivenleri sağa dönerek indiğimizde bizi Dead Generation Records Semih’in, açtığı ufak stant ile yeraltı aleminin yakası açılmadık ürünleri karşılıyor. Gerekli malumatları kendisinden topladıktan sonra içeri giriyoruz, ama kabin boş; Narmanlı Han’ın muhteşem figürü DJ Deniz Pınar’ın gelemeyeceğini öğreniyoruz.

Açılış Uluru’dan
Kadıköysahne’de büyük değişiklikler olmuş; kulis ve tuvaletlerin yeri değişmiş, mekân eski handikaplarından kurtarılmış. Bunları memnuniyetle karşıladıktan sonra bir sevinç de kuliste yaşıyoruz; Spinners Zuhal yıllar sonra bir konsere gelmiş.
L.S.D.’nin şarkısına yaptığı göndermeden adını alan “Yeraltı Ayaaklanıyor” gecesinde perdeyi rahmetli Apaçi Ayhan’ın en sevdiği yerli topluluklardan Uluru açıyor, biz de ruhuna izliyoruz.
Temmuz ayında EP yayımlayan Deli Gömleği çalarken, üç beş kişi yaptığı “kontrollü” pogo ile sahne önünü hareketlendiriyor. İçlerinden bazıları ertesi gün fizik tedaviye gitmek ya da pilates yapmak zorunda kalabilir. Son parça “I Wanna Be Your Dog” kavırında Reptilians Tolga vokaliyle eşlik ediyor.
Reptilians From Andromeda (RFA) bizim Blondie’miz; karı koca Aybike ile Tolga, Debby Harry ile Chris Stein gibiler. Bassız çıkmak zorunda kalmış, zira Bülent iş icabı Berlin’de. Olsun varsın biz onları bassız da seviyoruz, üstelik böyle daha Punk olmuşlar. Davulcu Başak da sağlam çalıyor.

24 yıl sonra...
Ve derken 24 yıl sonra L.S.D. yeniden sahnede... Değişmeyen iki şey var diyor solist Zafer, “değişimin kendisi ve sizdekiyle bizdeki Punk ruhu”. Zafer gerçek bir frontman; kayıp bir değer, muadilleri Iggy Pop gibi dünya yıldızları, izleyiciyi avcunun içine alıyor, yönetiyor. Basçı Headbang İsmail ise bizim Punk tarihimiz ile özdeş yaşayan efsane. Sinkaflı şarkı sözleri, gaza getirici çılgın ritimler izleyicileri pogoya davet ediyor. Üstünü fora eden biri (maalesef erkek), eski punk gecelerinin fotoğrafını tamamlıyor.

Her şeye rağmen mutluyuz

İzleyenler arasında yeraltı camiasından Güven Erkin Erkal, Çağlan Tekil, Akmar’ın yoldan çıkmış simaları Zihni ve Ritmo Ersin de var. Son parçada Zafer davula geçiyor, davulcu Burak da vokale:

“Anarchy in the Turkey”.
Gecenin en güzel anları, salatanın dibi gibi son dakikaları... Yoksulluk yıllarına, fabrika ayarlarına geri dönüyoruz. Doksanların başını özleyen bir avuç insan, her şeye rağmen mutlu bu akşam burada. Her ne kadar eskiye gitsek de, biliyoruz tarihin tekerrürden ibaret olmadığını; bu kültürün yeni kuşaklarla yeniden ama başka biçimde yaşanacağını.
[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler