‘Bravo Türkiye’

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say bir süredir Instagram hesabından ünlü ressamların tablolarını paylaşıyor. Son olarak sanatçı dün hesabında ‘Bravo Türkiye’ başlıklı bir açıklama yayımladı. Ünlü piyanist, “Yorumlarınız sayesinde her resim altında büyük bir bilgi birikimi oluştu. Çok kutlarım ve içtenlikle teşekkür ederim” yazdı.

Yayınlanma: 01.12.2018 - 10:11
Abone Ol google-news

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say bir süredir Instagram hesabından ünlü ressamların tablolarını paylaşıyor. Bir günde birden fazla yapıt paylaşan sanatçı, resimle ilgili görüşlerini de yazıyor. Ben de sıkı bir Fazıl Say takipçisi olarak söylemeliyim ki birçok ressamın yapıtlarını görmek, incelemek ve farklı farklı yorumlarla karşılaşmak çok hoşuma gitti. Fazıl Say, aslında bir nevi takipçilerinin resim algısını ve dağarcığını geliştirmiş oldu. Tabii bu duruma kızanlar da oldu. Say’ın takipçi sayısı üç günde 609 binden, 607 bine düştü. Sanatçı bu düşüşün kendisi için sorun olmadığını ama ülkemiz için bir felsefi sorun olduğunu yazdı hesabında. Ayrıca sanatçı, “Sanatımı ve ilgilendiğim sanatları paylaştığım için değil demek başka bir sebepten takip ederlermiş, ‘fazla resim’ onlara aykırı gelmiş, varsın öyle olsun. Resim sanatının Türkiye’de işi zor.” diyerek “Bu zorluklar tanıdık geldi” notunu da tarihe düşmüş oldu.

Gelelim son duruma: Fazıl Say düne kadar büyük ressamların eserlerini, 2 haftalık bir sürede 71 rassamın 245 yapıtını paylaştı. Bunun içinde 24 Türk yapıtı da yer aldı.

Dün Fazıl Say hesabında ‘Bravo Türkiye’ başlıklı bir açıklama yayımladı. Say’ın açıklamasında: “Erişim ve gönderim sayısı yaklaşık 20.25 milyon, beğeni sayısı 5 milyonun üstünde, Bunlar resim sanatı için gerçekten büyük sayılar. 96 resim 20 binden fazla, 17 resim 40 binden fazla beğeni aldı. Yorumlarınız sayesinde her resim altında büyük bir bilgi birikimi oluştu. Çok kutlarım ve içtenlikle teşekkür ederim” yazdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarihe not...

Sanatçı, resimleri paylaşırken tabii ki tartışmaların yanı sıra saldırılar da oldu. Ama bugün hepsi unutuldu. Çünkü sanatçı tarihe yapıtlarla ilgili yaratıcı notlar düştü. Yani sonuç olarak hatırlanacak olan da bu notlar olacak.

Tüm resimlerin sayfasında ve çeşitli hashtag’lerde mevcut olduğunun altını çizen Say, “Umarım yıllarca yararı olur bu halka...” notunu da düştü.

20 Kasım’da yaptığı bir açıklama da şöyle diyordu Say: “Sosyal medyaya girdiğimiz 2006 yılından bu yana ilk kez takipçi sayımın azaldığını gördüm.

Sebebi; son 7-8 gün içinde resim sanatının 150 başyapıtını sayfamda paylaşmış olmam. Başka bir sebep şu an yok, bilmediğim bir konu varsa haberdar edin. Yani bir şeyi ‘fazla’ yapmış olduğum için, fazla olan ise bir sanatçının sayfasında sanat eserleri, tuhaf mı bu? ...

Resimleri bloklar olarak yayımlayabilir daha az göze batabilirdim belki, ama tek tek yayımlayınca hem her biri hakkında altında oluşan bilgi birikimi, çok değerli yorumlar, fikir alışverişi daha özel oluyor. Bu yüzden tek tek... İtinayla... Hem resim bir dünyadır. İnterneti kirletmiyoruz, tam tersi temizliyoruz. Bunca arabesk yağmacılığı toz bulutu arasında haliyle; işimiz zor...”

Sonuç olarak ünlü piyanist yaptığı paylaşımlarla resim sanatına dikkat çekmeyi başardı.

Sanatçının paylaştığı 71 ressam ve 245 yapıtın dökümü şöyle:

Vincent Van Gogh - 14, Rene Magritte - 14, Pablo Picasso - 13, Paul Gauguin - 11, Marc Chagall - 10, Rembrandt - 10, Georgy Kurasov - 8, Klimt - 8, Dali - 7, Miro - 7, Egon Schiele - 6, İbrahim Çallı - 6, Osman Hamdi Bey - 6, Bedri Rahmi Eyüboğlu - 6, Avni Arbaş - 6, Edward Munch - 6, Monet - 6, Johannes Vermeer - 5, Henry Matisse - 5, Frida Kahlo - 5, Kandinski 4, Modigliani 4, Da Vinci - 3, Veriko - 3, Cezanne - 3, İlya Repin - 3, Natalia Goncharova - 3, Gerhard Richter - 3, Paul Klee - 3, Eduard Manet - 3, Toulousel Lautrec - 3, Diego Rivera - 3, Renoir - 2, Michelangelo - 2, Emil Nolde - 2, O’ Keeffe - 2, Degas - 2, Nikola Martinovski - 2, Tivadar Csontvary Kosztka - 2, Alfons Mucha - 2, Tamara de Lempicka - 2, Hopper - 2, Boticelli - 1, Wood - 1, Warhol - 1, Hokusal -1, Coolidge - 1, Sonia Delanuay - 1, R. Delanuay - 1, Gerome - 1, Tonguy - 1, Dimitar Kondovski - 1, David Hockney - 1, Goya - 1, Franz Marc - 1, Beueghel - 1, Caillebotte - 1, Tamayo - 1, Vatcheba - 1, Bermudez - 1, Jose Clemente Orozco - 1, Alexei Chernigin - 1, Nikolai Blokhin - 1, Alexandr Deyneka - 1, Kuzma Petrov Vodkin - 1, Jean Michel Basquiat - 1, George Wesley Bellows - 1, Umberto Boccioni -1, Paul Ranson - 1, Robert Cook - 1, Pollock - 1.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler