Sergi ona hayran

Çağdaş sanat dünyası, MIchael Jackson’a saygılarını sunuyor.

Yayınlanma: 02.12.2018 - 23:08
Abone Ol google-news

Müzik, koreografi, video klip, dans ve moda dünyasında her zaman bir referans olan Michael Jackson, çağdaş sanat dünyasını da etkiledi. Peki, ama nasıl? Bu soruyu yanıtlayan bir sergi Paris’te açıldı. Paris Grand Palais’deki “Michael Jackson: On the Wall” adlı sergi adını, yıldızın 1979’da yayınlanan ilk solo albümü “Off the Wall”den alıyor. Sergi, 2009’da ölen pop kralının hayatını anlatmıyor, çağdaş sanat dünyasının ona duyduğu hayranlığı gösteriyor. Yani pop müziğinin kralı Michael Jackson, “pop art”ın da kralı, sergideki bütün eserler, Michael Jackson’a hayran.

40 sanatçıdan 120 eser
Pop-art akımının en önemli temsilcilerinden Andy Warhol, 1982’de Michael Jackson’ı işlerine konuk etmişti. O günden bu yana Michael Jackson, ünlü çağdaş sanatçılar tarafından dünyanın en çok temsil edilen kültürel figürü haline geldi.

Andy Warhol, Lorraine O’Grady, Isaac Julien’in de aralarında olduğu 40 sanatçının 121 eserine yer veren sergi, Michael Jackson’ın “etkisi ve şöhreti sonsuz” diyor... Fotoğraf, resim, enstalasyon ve video işlerinden oluşan sergideki bazı işler Michael Jackson’ı mistik sunarken diğerleri daha çok popun kralı olarak ele alıyor. 

Serginin yetkilisi Vanessa Desclaux, David Bowie veya Paul McCartney gibi dünyaca ünlü şarkıcıların, sanatçıları etkilediğini ancak Michael Jackson’ın durumunun eşsiz olduğunu vurguluyor: “Müzik ile görsel sanatlar arasında bir ilişki vardır ancak onun etkisine ve ölçeğine kimse ulaşamadı. Bir model oldu. O etkilemeye ve ilham vermeye devam ediyor.”

İlk olarak Londra’daki National Portrait Galeri’de başlayan sergi, 14 Şubat’a kadar Paris’te izlenecek.

1- Michael Jackson, onun efsanevi dans figürü olan moonwalk’ları (ay yürüyüşü) ile tanınır. Appau Junior Boakye-Yiadom tarafından, Jackson’un “Pretty Young Thing” parçasından hareketle oluşturulan “PYT” adlı iş, pop kralının ay yürüyüşü sırasında kullandığı ayakkabıyı referans alarak onun ikonik duruşunu sergiliyor, balonlarla sonsuzluk vurgusu yaparak…

2- Michael Jackson, Amerikalı Kehinde Wiley gibi görsel sanatçılar ile işbirliği yapmıştı. Wiley, ressam Rubens’in, Kral II. Philip’in atlı portre resminden doğrudan esinlenerek Michael Jackson’ı at sırtında bir hükümdar olarak ölümsüzleştirdi.

3- Amerikalı fotoğrafçı David LaChapelle’nin “Amerikan İsa” adlı çalışmasında Michael Jackson’ın ayağının altında bir şeytan var! Popun kralı, melek kanatlarıyla dua ediyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler